Mali broj gradjana Srbije potpuno zadovoljan uslugama u zdravstvu, administraciji i obrazovanju

Mali broj gradjana u Srbiji potpuno je zadovoljan javnim uslugama u oblasti zdravstva, edukacije i administracije, navedeno je u „Sivoj knjizi javnih usluga Srbije“ koja je nastala u okviru dvogodišnjeg projekta „Partnerstvom do dobre javne uprave“.

Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike je uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) i u saradnji sa 12 lokalnih partnera sproveo projekat od maja 2016. godine do maja 2018. godine, koji je koncentrisan na usluge u domovima zdravlja, u izdavanju dokumenata i u upisu dece u predškolske ustanove u Srbiji.

Programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević je na predstavljanju rezultata u Hotelu „Metropol“ u Beogradu, kazala da je istraživanje pokazalo da su gradjani Srbije pre svega nezadovoljni lošim odnosom službenika, odnosno kada se ne osećaju dostojanstveno, kao stranka koja je poštovana.

Dodala je da su gradjani nezadovoljni lošom organizacijom posla i slabo informisani o svojim pravima.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da gradjani u većoj meri jesu zadovoljni javnim uslugama, nego što nisu, ali je mali broj gradjana potpuno zadovoljan.

„To može da bude razlog zašto istraživanje pokazuje da su više zadovoljni javnim uslugama, jer ako ne znate na šta imate pravo i šta možete da očekujete više ćete biti zadovoljni“, kazala je ona i dodala da većina gradjana smatra da stvari nisu loše, ali bi mogle i trebalo bi da budu bolje i da se menjaju.

Lazarević je rekla da mnogi gradjani misle da ljudi sa nekim invaliditetom imaju neki povlašćeni položaj, a to nije tačno.

„Na tome želimo da nastavimo da radimo, da pokažemo da pristup javnim uslugama za ranjive grupe nije nimalo lak i da je zapravo veoma otežan“, kazala je ona i dodala da „Siva knjiga javnih usluga“ popisuje probleme sa kojima sa gradjani suočavaju i daje konkretne preporuke.  

Kako je kazala, jedan od glavnih nalaza je nedostatak upravljanja kvalitetom, jer ne postoje mehanizmi preko kojih gradjani mogu da daju povratnu informaciju za neku uslugu, da li su zadovoljni ili ne.
 
Ona je dodala da je portal – mojauprava.rs, način na koji gradjani mogu da ostave svoje utiske, priče i da glasaju koliko je kvalitetna javna usluga u Srbiji, ali da je na Ministarstvu državne uprave da dalje unapredjuje komunikaciju sa gradjanima.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić je kazala da je u projektu prikupljeno oko 4.000 priča gradjana širom Srbije, da li su zadovoljni i koliko su zadovoljni uslugama u domovima zdravlja, u izdavanjima ličnih dokumenata i u upisu u predškolske i školske ustanove.

Ona je rekla da je na osnovu toga nastala „Siva knjiga“, koja je poslata ministarstvu za državnu upravu i dodala da se nadaju da će preporuke iz knjige biti usvojene kako bi se čitav sistem javnih usluga poboljšao i kako bi gradjani bili zadovoljni.

Grubješić je kazala da se projekat završava u maju, ali da imaju u planu da tu oblast nastave da obradjuju.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je izjavio da je reforma javne uprave dugotrajan proces i da na tome treba da budu uključeni svi, kako nadležna ministarstva, tako i civilne organizacije i gradjani.

On je dodao da oformljen novi akcioni plan od 2018. do 2020. godine, koji bi trebalo da bude usvojen u Vladi u maju.

Fokus akcionog plana je, kako je kazao, reforma javne uprave, modernizacija rada, reforma inspekcije, elektronska razmena podataka, digitalizacija.

Direktorka misije za Srbiju iz USAID-a Aza El-Abd je kazala da je reforma javne administracije ključ za ulazak Srbije u Evropsku uniju i da reformisana javna uprava pokazuje kvalitet života gradjana Srbije.

„Važno je da javna administracija funkcioniše na način koji je dostupan gradjanima“, ocenila je ona i dodala da je napredak moguć uz saradnju Vlade, civilnog sektora, privatnog sektora i gradjana.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike