U trendu

Mali: Budžet odslikava politiku štednje, ali je i razvojni

Gradočelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da budžet grada za 2016. godinu, kome gradska skupština raspravlja, oslikava politiku štednje i da je reč o razvojnom budžetu, kao i da će krajem sledeće godine budžetski deficit biti smanjen na ispod pet odsto.

„Budžet za narednu godinu podrazumeva ulaganja od 23,5 pet milijardi dinara u kapitalne projeke koji su važni za razvoj Beograda“, rekao je Mali u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, 2,7 milijardi dinara planirano je za završetak izgradnje kanalizacione mreže na teritoriji grada.

On je kazao i da je izdvojen novac za rekonstrukciju Trga Republike i Obilićevog venca, Terazijskog platoa i podzemnog prolaza na Terazijama, kao i završetak Trga Slavija i Bulevara oslobodjenja.

Mali je kazao da u budžetu ima novca za tri nova vrtića, za rekonstrukciju Doma zdravlja na Labudovom brdu i druge projekte.

„To je primer odgovornog budžeta, odnosno da ne trošimo na ono što nije neophodno“, kazao je gradonačelnik.

Mali je kazao da se tako ulepšava grad i zapošljava gradjevinska industrija.

On je kazao da ta politika podrazumeva i da se ne uzimaju novi krediti.

„Nasledili smo deficit sa svim preuzetim obavezama od prethodne vlasti od preko 20 odsto u 2013. godini i ako istrajemo, imaćemo priliku da za samo 2,5 godine spustimo za četiri puta na ispod pet odsto“, kazao je.

„Vratićemo u narednoj godini 6,7 milijardi dinara glavnice i 1,9 milijardi dinara kamate. To je ukupno 8,6 milijardi dinara samo kredita i samo kamata. To će biti naša najteža godina, jer nikada pre grad nije vratio toliko novca“, naveo je Mali.

On je kazao da bi da nije tih dugova, gradska vlast mogla da kupi oko 500 autobusa i da sagradi od 20 do 30 vrtića.

Mali je najavio i veća davanja za socijalno ugrožene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.