U trendu

Malinović: Ostajem pri svemu što sam rekao o udesu vojnog helikoptera

Brigadni general Vojske Srbije u penziji Sreto Malinović izjavio je danas, povodom optužbi koje je na njegov račun izneo premijer Aleksandar Vučić, da nikada nije izašao iz okvira stručno-komandnog komentarisanja udesa helikoptera Mi-17 i da i dalje stoji iza svega što je rekao o toj tragediji u kojoj je poginulo sedam ljudi.

„Kada je reč o udesu helikopera Mi-17, nikada nisam izašao iz okvira stručno-komandnog komentarisanja ove tragedije koja je potresla celokupnu srpsku javnost. Pogotovo ne onog koje mi se, uz prefikse NATO i Žuti general, spočitava. Želim jasno da kažem: ‘Kao pilot sa svim priznanjima profesije, kao komandni oficir i general i kao čovek, iza svega što sam rekao o toj teškoj tragediji koja je odnela sedam života stojim i danas – pred bogom i narodom!'“, rekao je Malinović agenciji Beta.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u ponedeljak na Radio-televiziji Srbije, kritikovao je Malinovića zbog njegovih izjava povodom pada helikoptera i nazvao ga NATO generalom iz DS-a.

Malinović je u pisanoj izjavi naveo da će ta tragedija, u kojoj su poginula četvorica starešina VS, dvojica medicinskih radnika i beba iz Novog Pazara, ostati zapisana kao mrlja na savesti ljudi iz sistema odbrane ali i celog društva.

Komentarišući optužbe da je NATO general, Malinović je naveo da je u ratovima „za odbranu svog naroda“ od 1991. do 1999. godine obavljao borbene zadatke na avionu J-22 Orao, kao pilot jurišne avijacije.

„Uvek u avionu i napred, bez obzira na dužnost koju sam obavljao. Za rezultate u izvršavanju tih zadataka dva puta sam vanredno unapredjen u viši čin i odlikovan, izmedju ostalog i Medaljom časti 1999. godine u odbrani od NATO agresije. Ja sam kao vojnik uvek bio tamo gde je moja otadžbina to tražila od mene!“, naveo je on.

Malinović je dodao da o njemu najbolje govori njegova profesionalna karijera kroz koju je prošao na „najteži način“ i da je i sada spreman da se otadžbini stavi na raspolaganje.

„I sada sam spreman da joj se stavim na raspolaganje. Ako zatreba da je u borbenom poretku sa svojim ‘Tigrovima’ (241. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila) i životom branim. Jer zakletva je jedna a otadžbina je iznad svega!“, dodao je Malinović.

Sreto Malinović je bio pilot u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, Vojsci Republike Srpske i Vojsci Srbije. Penzionisan je 2011. godine sa mesta zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Sedam osoba – jedna beba, lekari i posada helikoptera, poginulo je 13. Marta 2015. godine pri padu helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u blizini aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu. Helikopter je trebalo da preveze bebu iz Novog Pazara na lečenje u Beograd.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 30. juna da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Javnost nije saznala ko je i zbog čega naložio posadi da u nepovoljnim meteorološkim uslovima pokuša sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“ umesto na vojni aerodrom Batajnica ili na heliodrom Vojnomedicinske akademije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike