U trendu

Marinika Tepić: Šapić ozakonio još 186 kvadrata građevinske površine na Novom Beogradu

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, iznela je danas da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ozakonio još 186 kvadratnih metara građevinske površine u Novom Beogradu, na odvojenoj parceli od one o kojoj je BIRN pisao da je nezakonito ozakonjena.

„U izvodu iz oktobra za ovu novu parcelu Aleksandra Šapića ne postoje podaci o vlasništvu na njegovo ime, da bi se onda ti podaci pojavili tek pre nekoliko dana“, rekla je Tepić novinarima u SSP u Beogradu.

Portal BIRN je u oktobru 2022. godine pisao da je Opština Novi Beograd, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata, legalizovala nelegalno dogradjeni objekat u Šapićevom vlasništvu, iako mu je tokom 2021. godine Gradjevinska inspekcija naložila da obustavi radove i pribavi gradjevinsku dozvolu.

Krajem jula 2022. godine, nešto više od mesec dana pošto je 20. juna postao gradonačelnik Beograda, Šapić je dobio rešenje Opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadratnih metara korisne površine odnosno, 403 kvadratna metra bruto razvijene građevinske površine, preneo je BIRN.

Tepić je ocenila da je Šapić posebno ozakonjavao ta dva objekta jer Statut Grada Beograda dozvoljava opštinama da ozakone objekte do 400 kvadratnih metra gradjevinske površine.

Potpredsednica SSP kazala je da ta stranka traži izmenu Zakona o ozakonjenju, što je u nadležnosti Skupštine Srbije.

„Smatramo da mora da se obezbedi ozakonjenje običnim ljudima, kojima je to egzistencijalno pitanje – i to besplatno“, istakla je Marinika Tepić.

SSP će tražiti i da se investitorima koji su „to činili s vlašću“ naplati i zloupotreba zakona.

Potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac rekla je da je Šapić tri puta prekršio zakon: kada je nelegalno gradio, kada je nastavio gradnju nakon zabrane, i kada je nelegalno ozakonio objekat.

Kako je kazala, posle pokretanja peticije dela opozicije za smenjivanje Šapića, on „umesto da odgovori“ – napao je predsednicu beogradskog odbora SSP Milu Popović.

Podsetila je da se Šapić nije bio na sednici na kojoj se govorilo o njegovom smenjivanju, jer nije osećao potrebu da građanima Beograda objasni o čemu se radi.

Šapić: Ukoliko je bilo kršenja zakona postoji pravosudni sistem, BIRN nije preki sud

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, povodom istraživanja organizacije BIRN o nelegalnoj legalizaciji stambenih objekata u glavnom gradu Srbije, da svako ukoliko krši zakon sa bilo koje pozicije u Gradu Beogradu ili se bavio nelegalnim radnjama treba da odgovara.

„Molim vas da ne presuđujete, osuđujete i etiketirate na osnovu nečega što je rekao BIRN“, kazao je on nakon potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama za izgradnju metroa i zapitao se zašto se ne dovodi u pitanje ukoliko BIRN nešto objavi i zašto se njihove „teze postavljaju kao aksiom“.

On je naglasio da gradska vlast nije tužilaštvo i da će postupati u skladu sa zakonom, te da smatra da BIRN-ova istraživanja ni treba posmatrati kao preki sud.

„Postoji tužilaštvo u ovoj zemlji, imamo i pravosudni sistem“, rekao je Šapić.

Naglasio je i da nema nikakav problem s tim da odgovara bilo ko ukoliko nije radio legalno.

Prema istraživanjima BIRN-a, pronađeno je više od 300.000 objekata površine veće od 450.000 kvadratnih metara koji su, kako je navedeno, ozakonjeni bez jasnog zakonskog osnova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar