U trendu

Marković (DS): Vladajućoj stranci obrazovanje na poslednjem mestu

Član Resornog odbora Demokratske stranke za obrazovanje Miša Marković ocenio je danas da vladajuća Srpska napredna stranka kontinuirano dokazuje da joj je obrazovanje na poslednjem mestu, navodeći da zemlje Evropske unije za tu namenu u proseku izdvajaju 4,7 odsto BDP-a, dok Srbija izdvaja svega 3,5 odsto.

On je u saopštenju naveo da su plate većine zaposlenih u javnim preduzećima, neretko i sa nižom stručnom spremom, neuporedivo veće od plata učitelja i nastavnika, a ocenio je da što se tiče povećanja zarada od naredne godine, prosvetari mogu da očekuju jednocifren procenat.

„Gradjani nam skoro svakodnevno dojavljuju da deo zaposlenih u javnim preduzećima prima pun iznos ličnog dohotka, iako najveći deo radnog vremena provodi ne na poslu, nego u kampanji SNS-a. Vlast, baš zbog toga, već pet godina odlaže početak primene Zakona o platnim razredima“, dodao je Marković.

Govoreći o povećanjima plata u obrazovanju od naredne godine, Marković je saopštenju ocenio da prosvetari mogu da očekuju jednocifren procenat povećanja.

Kako je ocenio, prema sadašnjem tempu inflacija će do kraja 2021. biti viša i od najavljenog povećanja plata, te će primanja nastavnika, učitelja i pomoćnog osoblja u obrazovanju u realnom iznosu biti i manja nego da sada.

On je dodao da će za demokrate obrazovanje biti na prvom mestu, jer bez njega nema ni napretka celokupnog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.