U trendu

Marković i ambasador Kube o odnosima, prijateljstvu…

JAGODINA – Ambasador Kube u Srbiju Gustavo Trista del Todo i predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma danas su sa zejedničke konferencije za novinare u Jagodoni poručili da su bilateralni politički odnosi dve zemlje na visokom nivou, te da ih odlukuje tradicionalno prijateljstvo.

Marković je zahvalio Kubi na čvrstoj i kontinuiranoj podršci suverenitetu i integritetu Srbije a ambasador Gustavo zahvalio je Srbiji na podšci u Ujedinjenim nacijama, jer, kako je rekao, uvek glasa protiv uvođenja sankcija toj zemlji.

„Kuba je naš veliki prijatelj i kada bi Srbija i Jagodina odlučivali Kubi nikada ne bi bile uvedene sankcija, jer Srbija zna šta su sankcije i kako je živeti pod njima“, rekao je Marković.

Dodao je da se Srbija polako oporavlja i pomenuo da će ove godine biti povećane plate i penzije.

Govoreći o aktulenoj situaciji na Kosovu Marković je rekao da Hašim Tači nema legitimitet da pregovara u Briselu, za razliku od predsednika Aleksandra Vučića, te istakao da od deset najmnogoljudnijih država sveta, njih sedam nije priznalo nezavisnost Kosova, a to su Kina, Indija, Indonezija, Brazli, Ruska Federacija, Nigerija, Meksiko.

U tim zemljama, dodao je, živi više od pet milijardi ljudi, a u državama koje su priznale Kosovo nešto više od dve milijarde.

Kada bi Srbija mogla da raspiše referndum u svetu na ovu temu, odnos bi u našu korist bio 2:1, primetio je Marković.

On je naveo i da je Srbija ispoštovala sve obaveze iz Brisela, za razliku od Prištine, te konstatovao da „nigde u svetu nije bilo da suverena država pregovara sa onima koji su bili teroroisti i ratovali protiv nje kao što slučaj sada s ljudima koji su na čelu privremenih organa Kosova i Metohije“.

„Predsedniku Vučiću nije lako da sa takvima pregovara“, zaključio je.

Ambasador Gustavo je istakao da je Kuba uvek bila i biće uz Srbiju, da je to bila i kad je Srbija bombardovana 1999, a da je Fidel Kastro tada javno osudio agresiju i rekao da je to „genocid nad Srbijom“.

On je podsetio i na dobre odnose u vreme Josipa Broza Tita, navodeći da su Kuba i Jugoslavija bile osnivači Pokreta nesvrstanih.

„Iako smo daleko mi smo bliski, prošle godine Kubu je posetilo 6.000 turista iz Srbije“ rekao je Gustavo i najavio prezentaciju u Privrednoj komori Srbije, 24. septembra na temu „Kako poslovati sa Kubom“.

Marković je ambasadoru Kube uručio grb grada Jagodine, a zatim su zajedno posetili Turistički kompleks „Đurđevo brdo“, Akva park, Muzej voštanih figura, ZOO vrt i Izletište „Potok“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike