U trendu

Matić: Sudsko veće pokazuje nameru da oslobodi optužene za ubistvo Ćuruvije

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da ima utisak Sudsko veće koje vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije pojedinim odlukama pokazuje jasnu nameru da oslobodi optužene za ubistvo Ćuruvije.

„Imam snažan utisak da je ovo sudsko veće vodilo ovaj postupak kao da ne želi da ga vodi ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobadjajuću odluku“, rekao je Matić za Cenzolovku.

„Ovo je izuzetno osetljiv slučaj koji se tiče drastičnog ataka na slobodu medija, likvidacije novinara i izdavača u vreme vanrednog stanja, direktnog uticaja na politička zbivanja, sa očiglednim nalozima iz samog vrha države. Čitav niz nerešenih političkih ubistava imamo i u devedesetim i posle 5. oktobra“, doda je on.

Matić je naveo primer traka na kojima su snimci komunikacije izmedju operativaca BIA pre i posle ubistva Ćuruvije, a koje je Sudsko veće ponovo izuzelo iz procesa.

„Sudsko veće donosi neobjašnjivu odluku, iako nije ni upoznato sa sadržajem traka i sa veštačenjem istih, a koje je sudija za prethodni postupak uveo u proces“, rekao je on.

„Izvodjenje dokaza, kada je reč o ovim trakama, nije ni izvedeno, a svedočenje Dragana Kecmana, koji je pribavio trake i potpisao optužnicu, ograničeno je samo na detalje oko oduzimanja, iako je ovo svedok koji može svedočenjem da da bitan doprinos razjašnjavanju svih pitanja koja su tokom procesa sistemski zamagljivana. Potpuno je neshvatljivo da sudu nije zanimljivo svedočenje čoveka koji je rešio slučaj Ćuruvija i koji ga najbolje poznaje“, rekao je on.

On je podsetio da je inspektor Kecman najduže od svih operativaca radio na slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

„Pribavio je i dokaze na zakonit način, što je i dokazao prilikom svedočenja koje je ograničeno samo na procedure pribavljanja ovog dokaza. Ne može se posle ovog svedočenja i dokaza koji postoje drugačije objasniti odluka Sudskog veća osim pristrasnošću koja je proizvedena direktnim uticajima iz tabora optuženih“, ocenio je Matić

Ceo tekst na linku https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/matic-sudsko-vece-pojedinim-odlukama-pokazuje-jasnu-nameru-da-oslobodi-optuzene-za-ubistvo-curuvije/

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar