U trendu

Matić: VKS presudio u korist B. Stanković i V. Matića

BEOGRAD – Skoro trinaest godina nakon emitovanja televizijske emisije Insajder na Televiziji B92, u kojoj je spomenut sin nekadašnjeg Okružnog tužioca u Beogradu Milovana Božovića, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu presudio je u korist Brankice Stanković i Verana Matića, saopštio je Matić.

Matić u saopštenju navodi da je Vrhovni kasacioni sud, kao konačna instanca, potvrdio stav Višeg suda u Beogradu.

On navodi da je VKS zaključio da je objavljena informacija proverena iz tri izvora, da su pripadnici MUP-a zaista imali opertivne podatke o tome da je sin nekadašnjeg Okružnog tužioca u Beogradu bio čovek blizak organizovanoj kriminalnoj grupi koja tesno sarađuje sa crnogorskom mafijom, kao i to da je Brankica Stanković navedene informacije zaista dobila od MUP-a.

Matić u saopštenju podseća da se emisija Insajder, koja je emitovana 11. decembra 2006. godine, bavila delikatnim položajem nosilaca tužilačkih funkcija i mogućnostima vršenja nezakonitog uticaja na njihov rad.

„Predmet pravne bitke, koja je trajala skoro dvanaest godina, bilo je pitanje da li je ili nije dozvoljeno objavljivanje sledeće rečenice: „Saznalo se i da je ime njegovog sina (misli se na sina Okružnog tužioca u Beogradu Milovana Božovića) navedeno u Belog knjizi MUP-a, gde je opisan kao čovek veoma blizak organizovanoj kriminalnoj grupi koja tesno sarađuje s crnogorskom mafijom“, navodi Matić.

Matić navodi da je tužbu protiv Brankice Stanković i njega podneo sin tadašnjeg Okružnog tužioca u Beogradu.

On u saopštenju dodaje da su Viši sud i Apelacioni sud u Beogradu po tom pitanju zauzeli dijametralno različit stav.

„Viši sud je smatrao da je objavljivanje ove rečenice dozvoljeno i da je u interesu javnosti“, navodi Matić.

On dodaje da je u obrazloženju odluke Viši sud naveo da bilo kakva povezanost sina Okružnog tužioca sa bilo kojom kriminalnom organizacijom predstavlja informaciju o kojoj javnost ima opravdani interes da bude obaveštena.

Matić dodaje da je Apelacioni sud, odlućujući po žalbi, zauzeo potpuno suprotno stanovište, preinačio presudu Višeg suda u Beogradu i delimično usvojio tužbeni zahtev, smatrajući da se objavljivanjem navedene rečenice krši pretpostavka nevinosti tužioca – povezan je sa organizovanim kriminalom iako nikada nije ni osuđen, niti je protiv njega vođen krivični postupak.

Kako piše u saopštenju, Apelacioni sud zauzeo je stav da autorka emisije Brankica Stanković nije proverila istinitost objavljene informacije, jer operativne informacije MUP-a ne predstavljaju materijalne dokaze kojima bi se utvrdila istinitost određenih podataka.

Kako se navodi u saopštenju, advokat tuženih Kruna Savović, smatra da je presudom VKS pokazano da se poštuje interes javnosti da bude informisana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike