U trendu

Mediji: D.Veljković pušten iz pritvora, biće svedok saradni

BEOGRAD – Pritisnut teškim optužbama i dokazima, srpski fudbalski menadžer Dejan Veljković odlučio je da prizna sve što zna, čime bi izbegao 15 godina zatvora, ali ga čeka kazna do pet godina zatvora i novčana od 80.000 evra.

Beogradski mediji u današnjim izdanjima se bave ovim slučajem nakon što je Veljković, koji je inače uhapšen u Belgiji i kome je zabranjeno da tu zemlju napusti, odlučio da, prema rečima njegovog advokata, postane svedok saradnik.

On je, kako piše današnja Politika, potpisao tajni dokument s tužilaštvom u Belgiji, koje vodi istragu o pranju novca, nameštanju utakmica i korupciji.

Veljković, prema pisanju Politike, ostaje osumnjičeni u postupku nazvanom „Čiste ruke“, ali će, prema sporazumu, ispričati istražiteljima sve što zna o fudbalskim malverzacijama i svojoj ulozi u tome.

„Kao pokajnik, Veljković je spreman na potpunu saradnju. Shvatio je da je pogrešio i da će postati najveća žrtva i zato ne želi više u tome da učestvuje. Zadovoljni smo sporazumom, dobar je za sve“, rekao je njegov advokat Kris Luiks belgijskim medijima.

Mediji prenose da će Veljković objasniti istraziteljima čitavu finansijsku konstrukciju po kojoj rade igrači, menadžeri i klubovi i u istragu će uključiti nove osobe. Odgovoriće i na pitanja o zaradama na transferima pojedinih fudbalera, gde se radi o ogromnom novcu.

Kurir u današnjem broju, a baveći se ovom temom, podseća da je trka s vremenom počela nakon hapšenja najbližih saradnika Matije Kežmana, a jedan od njih je upravo Veljković, uz Uroša Jankovića, koji je uhapšen u Beogradu, te da je samo bilo pitanje ko će prvi da progovori.

Politika piše i o tome kako je Veljković provizije od prodaje igrača slao na račune u poreskim rajevima.

Tako je, navodi list, sa jednog od svojih računa podigao u Belgiji ođednom čak 450.000 evra, a u zvaničnim je papirima te godine prijavio da mu je ukupan prihod bio 4.529 evra.

U istrazi je, kako navode belgijski mediji, otkriveno da je imao ovlašćenja i na račune članova svoje porodice, ali i na račune trojice bivših fudbalera Milana Jovanovića, Dalibora Veselinovića i Ivana Obradovića, te se sumnja da je oprao milione evra tako što je provizije slao na račune u poreskim rajevima, poput Belizea, a zatim taj novac u malim uznosima vraćao u Belgiju.

Istraga je došla i do toga da je deo novca sklonjen na tajni račun u Beogradu, pored 30 računa koje je imao u Belgiji.

Ovakav preokret, piše Politika, nije neočekivan u istrazi koja je krenula spektakularnim hapšenjem više desetina ljudi, menadžera, predsednika klubova, fudbalskih sudija, novinara, čak i Veljkovićeve devojke, a sada ostaje da se vidi koje tajne će on otkriti tužilaštvu i da li će sa sobom povući još neke ljude iz sveta fudbala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar