U trendu

Mediji: Tači naložio da danas počne rad na osnivanju ZSO

Saradnici predsednika Kosova Hašima Tačija najavili su da danas počinje rad na osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO) a da će primedbe koje je na sporazum dao Ustavni sud Kosova biti poštovane prilikom izrade Statuta ZSO, piše dnevnik Koha ditore.

Taj dnevnik piše da je Tači dao nalog da počne angažovanje oko osnivanja ZSO, iako je to trebalo da učini Vlada Kosova.

Dnevnik piše da je početak aktivnosti na osnivanju ZSO rezultat poslednjeg sastanka Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 23. marta u Briselu.

„To što je Tači ‘zarobio’ proces pregovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ne uznemirava Vladu Ramuša Haradinaja. Medjutim, opozicija i analitičari smatraju zlonamernim pokušaje kosovskog predsednika da postane ‘faktor’ u dijalogu“, piše taj dnevnik i podseća da prema Ustavu predsednik rukovodi spoljnom politikom zemlje.

Prema sporazumu o ZSO, konačno mišljenje o saglasnosti Statuta sa Ustavom Kosova daje Ustavni sud i tek nakon njegovog pozitivnog mišljenja Statut ZSO stupa na snagu.

Saglasnost Ustavnog suda je potrebna i za bilo kakve izmene ili dopune Statuta.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine, na zahtev tadašnje predsednice Kosova Atifete Jahjaga, zaključio da u svih sedam poglavlja sporazuma o ZSO postoje neslaganja sa tim pravnim aktom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar