U trendu

Međunarodna zajednica da pokaže širinu prema Srbiji

BEOGRAD – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocenio je danas u Beogradu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ove i iduće godine treba da se reše ključni problemi sa kojima se srpski narod decenijama suočava, kao i da međunarodna zajednica treba da pokaže širinu prema Srbiji.

Ivanić je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije imao sastanak u čijem fokusu je bilo pre svega definisanje ključnh problema i izazova srpskog naroda.

„Ove i iduće godine treba rešiti ključne probleme sa kojima se srpski narod decenijama suočava“, rekao je Ivanić dodajući da su to pozicija generalno srpskog naroda u BiH, pravo RS na svoje postojanje, čvrsto jačanje njenih institucija i dejtonske pozicije, a poseban izazov za Srbiju je definisanje statusa KiM, i poziciju našeg naroda tamo.

„Mi svi čvrsto stojimo iza našeg naroda“, poručio je on.

Preneo je da ga je predsednik Vučić informisao o pokušaju da se napravi kompromis i trajno rešenje za KiM.

„Moj iskreni stav je da međunarodna zajednica mora učiniti napor i pokazati širinu prema Srbiji u pokušajima da se nađe trajno rešenje. Srbija mora izaći iz toga kao zemlja čiji su obraz i interesi sačuvani, a ključnu ulogu u tome mogu imati međunarodne institucije“, objasnio je Ivanić.

Kazao je da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te da ga je predsednik Vučić informisao da će vrlo brzo biti gotovi projekti autoputa prema BiH, odnosno od Kuzmina prema Bijeljini, kao i Višegradu.

„Tražio sam savet od predsednika Vučića kako je Srbija uspela da smanji nezaposlenost, obezebedi sufict, jer su to ključne stvari sa kojima se suočava privreda RS. Nama treba radnih mesta, stabilan budžet, a tako i vrlo pozitivna iskustva i sugestije“, rekao je Ivanić.

On je istakao da je zainteresovan i za dobre odnose BiH i Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike