U trendu

„Međusobnim priznanjem rat će zvanično biti prekinut“

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj naveo je, govoreći o odnosu Beograda i Prištine, da će “rat biti prekinut kad dve strane priznaju jedna drugu“.

Na tu izjavu reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kosovski premijer je naveo, govoreći o odnosu Beograda i Prištine, da je međusobno priznanje jedino rešenje.

„Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje“, rekao je Haradinaj.

Direktor vladine Kancelarije za KiM naveo je da svakodnevnim senzacionalističkim izjavama, Priština na najbolji način dokazuje da status naše južne autonomne pokrajine nije onakav kakvim ga priželjkuju i predstavljaju tamošnjim građanima.

Povodom izjave kosovskog premijera Ramuš Haradinaj da će „rat sa Srbijom… zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu“, Đurić je istakao da je ratna retorika nešto što bi moralo da bude predmet oštre reakcije svih onih u međunarodnoj zajednici, kojima je stalo do stabilnosti i mirne budućnosti.

„Ratne priče i ponavljanje mantre o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti, za koju nikoga u Srbiji, pa čak ni na Kosovu i Metohiji, separatisti u Prištini nisu pitali, jeste obično bežanje od rešavanja problema“, istakao je Đurić.

Prema njegogvim rečima, do bolje budućnosti za Srbe i Albance može se doći samo putem postizanja kompromisa koji će zadovoljiti interese i jedne i druge strane.

„Tvrdnja da je rešenje bez obostrano prihvatljivog dogovora i kompromisa moguće je zabijanje glave u pesak i obmanjivanje javnosti. Srbi i Albanci na KiM imaju pravo na budućnost i ne treba da budu večiti taoci separatizma“, navodi se u saopštenju.

Haradinaj je ranije na konferenciji za štampu, između ostalog, izjavio da će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine, što je, kako on tvrdi, dobilo poverenje „čak i Srba sa Kosova“.

„Ove godine će Kosovo dobiti vojsku. Prošlo je dosta vremena, ali to nije izgubljeno vreme, tokom ovog perioda vojska je dobila poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova. Ima omladine sa severa koja je u vojsci Kosova, a time pokazujemo da ne pravimo nacionalističku vojsku“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Haradinaj tvrdi da je proces stvaranja kosovske vojske u završnoj fazi i da će uskoro biti okončan, bilo to kroz ustavne ili zakonske promene, prenosi RTK2.

On je naveo da će građani Kosova do kraja 2018. godine moći da putuju bez viza, navodeći da je potreba za slobodom kretanja sve veća i predstavlja barijeru građanima Kosova.

„Kosovo radi na tome da postane član Ujedinjenih nacija, da nas Srbija prizna i zaokružimo proces naše nezavisnosti. Ali pre toga Kosovo će postati član Interpola, jer nam kriminal predstavlja veliku opasnost. Članstvo Kosova u Interpolu će doprineti borbi protiv međunarodnog i domaćeg kriminala. Očekujemo da postanemo punopravni član ove organizacije u novembru“, rekao je Haradinaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.