U trendu

Metla 2020: Srbija danas nije uredjena zemlja, potrebna promena izbornog sistema

Član predsedništva Pokreta Metla 2020 i lider DSS-a Miloš Jovanović izjavio je da se zalaže za promenu izbornog sistema u Srbiji i da se gradjanima omogući da glasaju za ljude po imenu i prezimenu, a ne za stranke.

On je u intervjuu za Alo, istakao da je to jedini način da se iskoreni „kancerogeni uticaj politike i političkih stranaka na pravosudje, tendere, finansijske tokove, medije, zapošljavanje…“.

„Samo tako ćemo stranačku knjižicu učiniti manje važnom od radne knjižice ili studentskog indeksa. Danas, nažalost, stvari stoje obrnuto. Samo uredjena zemlja sve to može da postigne, a Srbija danas to jednostavno nije“, kazao je Jovanović.

Lider DSS-a je rekao da srpskoj političkoj sceni danas najviše nedostaje ozbiljnost.

Na pitanje kako komentariše „nasilje Boška Obradovića ispred Narodne skupštine“, Jovanović je kazao da „tako nešto niko ne može da podrži niti da opravda“, ali je dodao da sve to ne može da se sagleda van konteksta „političkih tenzija, brutalnih medijskih kampanja i odsustva pravne države – za šta je odgovorna aktuelna vlast“.

Govoreći o pandemiji kovid-19 i odgovoru EU na krizu, Jovanović je rekao da je potvrdjeno nešto što se i ranije znalo – da u okviru EU ne postoji istinska solidarnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.