Mihajlović: Nacrt zakona o rodnoj ravopravnosti Ministarstvu rada na doradu

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti biti prosledjen Ministarstvu za rad na doradu.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da kao ovlašćeni predlagač Nacrt zakona više neće slati na vladine odbore, već da će ga „prosto“ predati ministarstvu da dorade onaj deo koji smatraju da je problematičan, odnosno segment koji se odnosi na implementaciju zakona.

„Poslaću ministarstvu na doradu da više ne bi bilo problema i da idemo kao društvo napred, jer zakon treba da nam pomogne da budemo moderna i uredjena država“, rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da zakon ima društveni konsenzus i da veruje da Ministarstvu rada neće biti potrebno mnogo vremna i da će problem u implementaciji moći što pre da se uredi i reši kako bi ga što pre imali kao predlog, ne samo na sednici Vlade Srbije nego i u Skupštini Srbije.

„Nadam se da ćemo napraviti jednu novu eru u onome što se zove rodna ravnopravnost u Srbiji“, dodala je Mihajlović.

Ona misli da problema u implementaciji zakona nema kao i da kvota od 40 odsto za učešće žena u državnim organima upravljanja i rukovodjenja, u odnosu na 30 koliko je sada propisano, nije orgomno pomeranje.

Mihajlović je podsetila i da je kvota od 40 odsto jedan od zahteva Saveta Evrope.

Ona je kazala da ne veruje da će biti suštinskih promena u nacrtu i će ako promene budu „retrogradne reagovati“.

Upitana da li je u sukobu sa ministrom rada Zoranom Djordjevićem, ona je kazala da „ovo nije ring“.

Mihajlović je na konferenciji podsetila i na Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti iz 2016. godine koji je, kako je rekla, bio mnogo „rigorozniji i zahtevniji“ i sa kvotama od 50 odsto. Taj predlog su, dodala je, na sednici Vlade svi podržali i uputili ga palamentu, ali ga je ona iz skupštinske procedure povukla posle zamerki pojedinih poslanika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike