U trendu

Mihajlović: Nemamo problema sa EU zbog investicija iz Kine

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija neće imati problema sa Evropskom unijom zbog investicija iz Kine, jer će pruga od Beograda do Budimpešte biti deo evropske transportne mreže.

„Odavno smo se obavezali, čak i da nas EU ne pita, da sve što se radi u infrastrukturi, mora da bude u skladu sa evropskim standardima, jer će ova pruga biti deo evropske mreže“, rekla je Mihajlovićeva za list Politika od nedelje.

Dodala je da je izabrano notifikaciono telo i da je taj posao dobila kompanija iz Londona koja će biti zadužena da proverava da li je sve po evropskim standardima.

Ministarka je rekla da će pruga od granice sa Madjarskom biti gotova u naredne tri godine i da očekuje da će za deonicu od Novog Sada do Subotice na proleće biti potpisan komercijalni ugovor i ugovor o finansiranju, a da će radovi početi krajem leta.

Prema njenim rečima do sredine 2018. mora biti izmeštena pruga oko Kalemegdana koja je služila za prevoz opasnih materija, a u aprilu će početi izgradnja stanične zgrade na Prokopu.

Kako je najavila, počeće i modernizacija Tehničko-putničke stanice u Zemunu (TPS), što su preduslovi da sve šine budu uklonjene sa desne savske obale.

„Pregovaramo sa kuvajtskim fondom koji je finansirao prvu fazu Prokopa i uskoro očekujemo da potpišemo ugovore za drugu fazu. Reč je o oko 35 miliona evra“, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o izgradnji putne infrastrukture, ona je rekla da se deonica autoputa Surčin-Obrenovac ona je rekla da se „radi tačno u dan“, dok bi deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga trebalo da budu završene do proleća.

Za deonicu Ub-Lajkovac, na kojoj će zbog loše izvedenih radova oko četiri kilometra trase morati da se radi ponovo, prema njenim rečima, u proleće će biti objavljen javni poziv, a kraj radova može se očekivati u poznu jesen.

„Tražili smo da se urade nalazi i za ostalih 8,5 kilometara jer ako su tu stavili glinu ko kaže da nisu i na ostatku. Procene su da za samo ta četiri kilometra iz budžeta treba izdvojiti 1,2 milijarde dinara. Taj novac smo mogli da iskoristimo za nešto drugo. Bićemo u gubitku i zbog nemogućnosti da naplaćujemo putarinu na novim deonicama“, kazala je Mihajlovićeva.

Upitana da li bi pristala da bude kandidat SNS na predstojećim beogradskim izborima, Mihajovićeva je odgovorila da ima još dosta posla da uradi u Vladi, ali da bi svakako volela da na čelu Beograda bude žena.

„Bavim se infrastrukturom i čini mi se da sam tu najbolja i da ima još toga da se uradi. Što se tiče imena kandidata, pa mi još ne znamo ni ko će da se pojavi iz opozicije. Hoćemo li imati Vuka Jeremića i Sašu Jankovića ili će oni pobeći kao sa nekih drugih lokalnih izbora. Što se nas tiče mislim da grad ne može nikad da vodi jedna osoba i ne vodi je ni sada“, rekla je Zorana Mihajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.