Mihajlović: Srbija ima najbrže rastući protok saobraćaja

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic izjavila je danas da Srbija beleži njabrže rastući protok saobraćaja u odnosu na druge zemlje i dodala da će do kraja godine kroz zemlju proći 53 miliona vozila.

„Srbija je u prethodnih nekoliko godina izgradila 200 kilometara novih auto-puteva i time se vratila na evropsku mapu saobraćajnica, što rezultira najbrže rastućem protoku saobraćaja u odnosu na druge zemlje. Do kraja godine imaćemo 20 miliona više vozila kroz Srbiju nego pre par godina i to je glavni razlog za gužve na našim putevima“, izjavila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Mihajlovićeva je dodala da je samo u julu kroz Srbiju prošlo 562.000 vozila više nego prošle godine u isto vreme, te da očekuje da do kraja 2018. kroz našu zemlju prođe 53 miliona vozila.

„Ulaganjem u infrastrukturu, vratili smo saobraćaj sa drugih koridora na Koridor 10 i na to sam posebno ponosna. Srbija je najbrža i najkraća ruta, sa novim i kvalitetnijim putevima i ne treba da čudi što smo samo u julu imali 6,06 miliona vozila kroz našu zemlju“, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je na inicijativu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenut i završen projekat proširenja graničnog prelaza Batrovci, za šta je u budžetu izdvojeno 665 miliona dinara, i najavila radove na graničnom prelazu Horgoš.

„Pored proširenja terminala za teretna vozila, izgrađeno je šest novih saobraćajnica za putnička vozila i autobuse, osvetljenje terminala, nova parking mesta za teretna vozila i neophodna tehnička i elektronska oprema. Spremni smo i da pokrenemo radove na proširenju graničnog prelaza Horgoš o čemu se dogovaramo sa Upravom carina i Graničnom policijom“, izjavila je ministarka.

Ona je istakla i da na gužve i veliko čekanje na granicama utiču detaljne kontrole hrvatskih i mađarskih graničnih službi zbog striktnih šengenskih procedura i migranata, kao i da je sa mađarskom stranom dogovoreno da autobusi na redovnim linijama i kamioni koji prevoze lako kvarljivu robu imaju proritet u slučaju gužvi.

Prema njenim rečima, takođe je dogovoreno da se vreme rada manjih graničkih prelaza produži.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike