U trendu

Mihajlovićeva: Kosovo nije tema na kojoj će Amfilohije deliti ljude na patriote i izdajnike

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija Radovića oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već da je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupe kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Mitropolit Amfilohije je tokom vikenda izjavio da se boji da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića „vodi izdaji Srbije i Kosova“ i dodao  da je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“, napisan „zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave“.

Zorana Mihajlović je u saopštenju navela da je Vučić „poslednji čovek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i našim gradjanima koji tamo žive“.

„Predsednik Vučić ima veliku podršku gradjana za evropsku politiku i politiku mira i regionalne saradnje koju sprovodi i od nje neće odustati. Predsednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće mešati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela i da očekuje da će se, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, pojačavati napadi nacionalista na Vučića.

Na Amfilohijevu izjavu reagovao je danas i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković koji je istakao da mitropolit govori „nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja“.

„O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučić dva puta držao opelo, on se čovek bavi vradžbinama i nečemu što nije duh pravoslavlja“, rekao je Selaković za RTS i dodao da predsednik neće nastaviti politiku „dodvoravanja Radoviću, Gligoriju i sličnima“.

Selaković, koji je bivši ministar pravde, rekao je da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

Na izjavu mitropolita osvrnuo se jutros i direktor Vladine kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Djurić koji je ocenio da se Amfilohije odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i „zagazio u blato srpske, opozicione politike“.

„Ovom izjavom mitropolit Amfilohije je održao opelo svom crkvenom pozivu i svrstao se u red političara“, rekao je Djurić za televiziju Pink.

(Beta)

4 komentara
 1. Milan

  Nema tu šta da se deli – zna se ko je izdajnik – onaj koji se na Ustavu zakleo da će da brani celovitost i teritorijalni integritet Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju a sada ima nameru da ga izda i traži saučesnike.

 2. goran manic

  Bog na nebu a na zemlji srpskoj – novi politički silnici, new-age saslužnici…

 3. Anonimni

  Opet ova mekece i kad treba i kad netreba, po njima niko nesme da kaze sto je u suprotnosti sa njihovim pogubnim stavovima ,odmah ustaju svi u u odbranu svog sefa (a ustvari stite sebe) i svi po istoj matrici, Sto Ona kao pravoslavka (bar se tako izdaje preko medija (mesi kolac,cesnicu docekuje Bozic sa sinom,“partnerom itd) ne prihvati da neko ima drugacije misljenje istavove po nekom pitanju Ako ne dozvoljava Crkvi da se „mesa“u drzavne poslove sto se ista mesa u crkvene. Crkva se obraca vernicima a ne njo i njoj slicnim ( sekretar predsednika ?).

  1. Anonimni

   A KOD NAS SVE VERNIK DO VERNIKA DALI ZNAS STA PISES.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike