U trendu

Mijatović: Optužbe Lavrova i Vučića potuno neosnovane

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović saopštila je danas da su optužbe koje su protiv nje izneli ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vućić „potuno neosnovane“ i da nisu nove.

Mijatović je u saopštenju navela da je otvorena za kritike, ali de ne može da prihvati lažne optužbe o radu njene institucije.

Lavrov i Vučić kritikovali su danas u Beogradu rad OEBS-ove kancelarije za slobodu medija. Lavrov je rekao da Mijatović nije reagovala na slučaj hapšenja dva turska novinara koji su uhapšeni samo zbog toga što su objavili informacije koje su imali i dodao da takvih slučajeva ima još.

„Sve moje intervencije su zasnovane na činjenicama, što nije slučaj s izjavom gospodina Lavrova koja je zasnovana na netačnim informacijama. Dozvolite mi da kažem da sam intervenisala u svim slučajevima za koje gospodin Lavrov kaže da nisam. Moje javne izjave i javni izveštaji Stalnom savetu OEBS-a su na našem vebsajtu kao dokaz“, rekla je Mijatović.

Ona je navela da radi u skladu s mandatom predstavnika OEBS-a za slobodu medija što je da „prati relevantan medijski razvoj u svim državama članicama“, uključujući mandat „funkcije za rano upozoravanje“.

„Pozivam vlasti u savim članicama OEBS-a, uključujući Srbiju i Rusiju da se pridržavaju OEBS-ovih obaveza o slobodi medija i da poštuju mandat predstavnika OEBS-a za slobodu medija“, rekla je Mijatović.

Mijatović je odbacila optužbe da ima dvostruke standarde i da je prekoračila svoj mandat. 

Mijatović je navela da ruske vlasti žele da ona samo postavlja pitanja ruskih novinara koji se suočavaju s problemima u drugim članicama OEBS-a a odbijaju da se angažuje po pitanju „ruskih novinara, nekažnjivosti i medijskih sloboda u Rusiji“. „To je ono što nazivam dvostrukim standardima“, navela je Mijatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar