Miletić: Neprijateljski gest VB, ali neće ništa promeniti

BEOGRAD – Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra da je odluka Velike Britanije da ne stavi KiM na dnevni red SB UN neprijateljski gest prema Srbiji.

Istovremeno ukazuje da ta odluka neće učiniti da problemi KIM nestanu sa agende međunarodne zajednice.

Miletić ocenjuje da se nastavlja britanska politika koja ne uvažava interese Srbije što, kako kaže, nije dobro ni za Britaniju, ako želi da vrši uticaj u regionu, ali ni za Srbiju, jer se nastavlja nerazumevanje.

On smatra da to pokazuje da je pozicija Srbije i dalje vrlo teška, jer Britanija na neki način prednjači u suprostavljanju ruskim interesima, a Srbiju, dodaje, prepoznaje kao deo ruske interesne sfere.

„To, međutim, nije istina i to nije prava poruka svetu. Čini mi se da Britanija nije ‘resetovala’, svoj odnos prema Srbiji i Balkanu, da je ostala na istim pozicijama, za razliku od svih evropskih zemalja, kao i SAD. Vidimo da se i kod njih sve to menja“, rekao je Miletić Tanjugu.

Kaže da razume da KiM nije prioritet Britanije, ali i da nije dobra poruka da oni još nisu u stanju da prevaziđu neka nerazumevanja.

Britanija jeste „diplomatski gigant“, kaže, ali ovakvim gestovima pokazuje da je odlazeći.

Miletić ne veruje da će odluka Britanije uticati na dijalog u Briselu i smatra da se on nastavlja, te da se ide ka rešenjima, uz podsećanje da Srbija želi mir i stabilnost u regionu.

Na pitanje da li očekuje da će i SAD, kao sledeći predsedavajući SB UN, učiniti isto što i Velika Britanija, odnosno da neće staviti pitanje KiM na dnevni red, Miletić kaže da pre svega prepoznaje konstruktivan odnos SAD u poslednje vreme i da ne veruje da će oni tako nešto nastaviti.

Podseća da je nova američka administracija za ovaj region tražila kadrove, menjala ih, te da se vidi da je sad uspostavljen neki ‘sinhronicitet’ između Stejt dipartmenta i državnog vrha i da se ide ka nekim rešenjima.

„Srbija je naravno za to. Srbija želi da napravi kompromise, ako to i narod podrži. Ovakvi potezi Velike Britanije i pojedinih samo otežavaju komromis koji je svima potreban“, rekao je Miletić.

U tom kontekstu, ne veruje da će SAD uraditi isto što i Britanija, ali, ako tako i nastave, važniji je, kaže, drugi deo koji se odnosi na njihovo konstruktuvno delovanje u odnosnu na eventualni pravno-obavezujući sporazum.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike