Milićević i Počivalšek o privrednoj saradnje SRB i SLO

NOVI SAD – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i slovenački ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek razgovarali su u Celju o mogućnostima proširenja poslovne saradnje Srbije i Slovenije.

Milićević i Počivalšek su, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade, konstatovali da je dosadašnja saradnja veoma dobra, s kontinuiranim rastom spoljnotrgovinske razmene.

Takođe, navodi se, postoji prostor za unapređenje saradnje kroz međusobna ulaganja i direktna povezivanja privrednika kao i zajedničkim delovanjem privrednika dve zemlje na trećim tržištima.

Milićević i ministar Počivalšek učestvovali su danas i na poslovnom forumu Srbija-Slovenija-Hrvatska, koji je održan u okviru 51. Međunarodnog sajma privrede i preduzetništva.

Milićević je, navodi se u saopštenju, naglasio da je spoljnotrgovinska razmena sa Slovenijom dobra, a da je sa Hrvatskom solidna, napomenuvši da prisustvo srpskih preduzeća u Hrvatskoj nije na zadovoljavajućem nivou.

„Na forumu su delegirana važna pitanja, od digitalizacije, osavremenjavanja administracije u cilju efikasnije robne razmene, lakšeg prometa roba, ljudi i kapitala“, kazao je Milićević i dodao da je reč o važnim pitanjima na čijem rešavanju se mora zajednički raditi.

Vojvođanska privreda i preduzeća, kaže on, daju značajan doprinos pozitivnim privrednim tokovima sa Slovenijom i Hrvatskom i sa trećinom učestvuju u robnoj razmeni Srbije sa ovim državama.

„Optimista sam da postoji i volja i želja da se u ovom delu Evrope, među zemljama bivše Jugoslavije dinamizira ekonomska saradnja“, rekao je Milićević.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike