U trendu

Milivojević: Srpski pregovarači gradjanima ne prenose pravu sadržinu razgovora sa Prištinom

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da su predstavnici Beograda i Prištine danas u Briselu razgovarali o separatnom sporazumu, ali da pregovarački tim Srbije ne želi da deli sadržinu tih razgovora sa gradjanima Srbije.

Komentarišući sastanak koji su danas u Briselu održali predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednostnu politiku Federikom Mogerini, Milivojević je, u izjavi za Agenciju Beta, zaključio da „to o čemu se razgovaralo nije ono što gradjani Srbije misle da jeste“.

On je rekao da se može primetiti da nakon tih sastanaka, srpski pregovarači govore opšte mantre, narodne poslovice, poput „dogovorili smo se da sačuvamo mir i stabilnost“ i „dogovorili smo se da ćemo opet razgovarati“.

„Bojim se da nije reč o tome kako urediti status Kosova u okviru Srbije, ma sa kakvim visokim stepenom autonomije, već je reč o nečemu drugome“, kazao je on.

Milivojević je rekao da se u ovom trenutku, kada je reč o Briselskom dijalogu, prvenstveno informiše iz onoga što prenesu albanski mediji na Kosova, jer kako je ocenio, pregovarački tim iz Srbije ne želi da deli sadržinu tih razgovora sa javnošću Srbije.

On je istakao i da je primetna razliku u tome ko je sve od državnih zvaničnika otišao u Brisel na razgovore, jer je pregovaračka delegacija Prištine došla u apsolutnom kapacitetu, za razliku od pregovaračkog tima Srbije.

„U Briselu se pojavio predsednik Kosova, predsednik Vlade i Skupštine Kosova, ministar inostranih poslova, a sa srpske strane ne vidim premijera, a po Ustavu Srbije politiku ne vodi predsednik Srbije, već Vlada Srbije. Ne vidim ni predsednicu Skupštine, ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića. A vidim šefa jedne od desetina kancelarija, a ova se sticajem okolnosti zove Kancelarija za KiM“, izjavio je Milivojević.

Milivojević je dodao da iz toga može da zaključi samo da je „pravu istinu o onome o čemu se danas govorilo u Briselu, juče izrekao visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, koji je kazao da ‘Rusija neće podržati separatni sporazum’, o kojem se očigledno razgovara u Briselu izmedju Beograda i Prištine“.

„Pretpostavljam da se razgovaralo o separatnom sporazumu na osnovu toga što su rekli kosovski pregovarači i funkcioner Jedinstvene Rusije što je jedna vrsta poruke javnosti u Srbiji o tome o čemu će se danas razgovarati u Briselu“, ocenio je on.

Govoreći o daljim očekivanjima, Milivojević je kazao da o tome šta je rešenje za Kosovo ne znaju ni najbliži saradnici predsednika Aleksandra Vučića, računajući i predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministar spoljnih poslova, kao ni potpredsednici Srpske napredne stranke.

„O tome šta je rešenje za Kosovo i taj kompromis o kome se govori zna samo Aleksandar Vučić, što govori o manjku poštovanja Ustava Srbije od strane najviših državnih funkcionera“, zaključio je Milivojević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar