U trendu

Milošević (SSP): Na izborima u Bugarskoj iskorenjen 'bugarski voz' i krađa glasova

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Srbije Jelena Milošević izjavila je danas da su izbori u Bugarskoj, koji su održani 2. aprila, pokazali da se kupovina glasova može sprečiti na samom glasačkom mestu, ali i emitovanjem uživo procesa brojanja glasova.

Milošević, koja je posmatrala izbore u Bugarskoj u svojstvu člana posmatračke misije ispred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope navela je, u pisanoj izjavi, da je to omogućila „mašina za glasanje, koja je uvedena pored standardnih glasačkih listića, a koji postoje i u Srbiji“.

„Ova mašina je iskorenila čuveni ‘bugarski voz’ i slikanje listića. Funkcioniše tako što se ubaci kartica, izabere željena politička opcija i nakon toga se štampa listić, koji se potom ubacuje u glasačku kutiju. Mašina ima zaštitu displeja, pa paravan nije potreban i niko ne može znati kako je neko glasao. Na taj način je pritisak na birače i dokazivanje lojalnosti svedeno na minimum, gotovo iskorenjeno“, kazala je Milošević.

Dodala je da je druga novina na izborima u Bugarskoj bila „snimanje i emitovanje uživo procesa brojanja glasova“.

„I ovo je prvi put uvedeno na ovim izborima. Svako biračko mesto ima isti model telefona kojim se snima sam proces otvaranja kutija, brojanja listića i popunjavanje zapisnika, a snimci se emituju na sajtu Centralne izborne komisije. Na ovaj način, iskorenjen je ili sveden na minimum još jedan način izborne krađe“, rekla je Milošević.

Istakla je da su „to zapravo i razlozi zašto Srpskoj naprednoj stranci ne odgovara da Srbija uđe u Evropsku uniju“.

„U Evropskoj uniji nema krađe izbora, nema slikanja glasačkih listića i nema ucenjivanja da će neko ostati bez posla ako ne glasa za vladajuću partiju. Ne znam da li će Bugarska napokon dobiti Vladu, ali znam da je dobila izborni sistem koji je mnogo uređeniji, efikasniji, jednostavniji i jeftiniji od našeg. I to je uspeh Bugarske. Uspeh Srbije je što nam, od svih vozova, najbolje radi ‘bugarski'“, zaključila je Milošević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar