U trendu

Minić (TS): Oštre ocene EU o vladavini prava i korupciji

Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić izjavio je danas da se čini da ocene Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava i posebno korupcije nikada nisu bile tako oštre kao u novoj strategiji za Zapadni Balkan.

Minić je za agenciju Beta rekao da se od kandidata za članstvo u EU u novoj strategiji za Zapadni Balkan traži da „značajno ojačaju vladavinu prava“ i ukazuje da te „zemlje imaju jasne elemente zarobljene države, uključujući i veze vlasti na centralnom i lokalnom nivou sa organizovanim kriminalom i korupcijom“.

On je dodao da se u novoj strategiji EU pominje i „široko rasprostranjen politički uticaj i kontrola nad medijima“.

„Ono što predstavnike vlasti u svim državama može da teši, ili da posluži kao izgovor pred domaćom javnošću, jeste činjenica da se ove teške reči odnose na sve zemlje zbirno, ili zavisno od tumačenja, ni na jednu pojedinačno“, rekao je Minić.

Dodao je da se Srbija u dokumentu pominje 13 puta i to gotovo isključivo u vezi sa pravno obavezujućim sporazumom sa Kosovom i u vezi sa rokom do kada neće biti proširenja (2025. godina).

„Naglasak koji je, medjutim, stavljen na vladavinu prava, jake i nezavisne institucije, kao preduslov za borbu protiv korupcije, više transparentnosti u raspolaganju javnim reursima, bolje regulisanje izbornog procesa i finansiranja političkih aktivnosti, svedoči da će Brisel posle rešavanja odnosa sa Kosovom tražiti konkretne rezultate u ovim oblastima“, rekao je Minić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)