U trendu

Ministar: Ćirilici ne preti momentalno nestajanje, ali…

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da ćirilici ne preti momenatalno nestajanje, u kratkom vremenskom roku, ali da je primetno da je njena upoteba sve manja i manja, te da su izmene zakona pokušaj da ćirilice bude više u javnoj upotrebi.

Povodom izmena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma, koje su uzburkale stručnu javnost i pre nego što je taj predlog stigao na javnu raspravu, Vukosavljević je na N1 rekao da je pismo onoliko živo koliko se koristi.

Izmenama i dopunama zakona ćirilica se favorizuje kao jedino dozvoljeno službeno pismo, dok se za upotrebu latinice u državnim organima, ustanovama i preduzećima predviđaju novčane kazne, a Vukosavljević kaže da je ćirilice sve manje i manje u upotrebi, između 10 ili 20 odsto u ispisima na ulicama, radnjama ili na deklaracijama.

Navodi da je potrebno da na deklaracijama bude i ćirilica.
„U Ustavu Srbije stoji da su u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilicno pismo, ali mi se čini da smo jedini slučaj u svetu gde postoji dualizam – ‘javna’ i ‘službena’ upotreba, iako bi te dve reči trebalo da budu sinonimi“, rekao je ministar.

Dodaje da državni organi komuniciraju ćirilicom.

Upitan da li su drakonske predviđene novčane kazne za kršenje zakona, koje su za odgovorne lice u instituciji od 5.000 do 100.000 dinara, a za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list, od 500.000 do milion dinara, Vukosavljević je rekao da njih nije osmišljavalo Ministarstvo kulture.

Dodao je da Ministarstvo kulture ne propisuje kazne, i da to reguliše Zakon o prekršajima.

„Mi se zalažemo da primena tog zakona (o prekršajima) bude u najmanjem rasponu, bitno je da se ljudi podsete“, dodao je Vukosavljević.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike