Ministar Đorđević i gradonačelnik NS sa predstavnicima DES

BEOGRAD – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja želi da pomogne u rešavanju problema sa kojim se susreću radnici novosadskog DES-a, izjavio je danas ministar Zoran Đorđević i naveo da je zato angažovana i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova kako bi se došlo do zajedničkog rešenja u zakonskom roku.

Ministar Đorđević, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastali su se, u prisustvu Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, sa direktorom preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „DES“ Branislavom Kostadinovićem, predsednikom Skupštine Nenadom Roničevićem i predstavnicima sindikata radnika.
Radnici i direktor DES-a izneli su aktuelne probleme u kojima se nalazi ovo preduzeće, a to su zaostale plate, isplate zdravstvenog i penzionog osiguranja i putnih troškova.

Radnici novosadskog DES-a, gde su 60 odsto zaposlenih osobe sa invaliditetom, stupili su krajem jula u štrajk.

Prema rečima ministra Đorđevića, ovakva preduzeća moraju imati podršku, i da je upravo zbog toga organizovan današnji sastanak, kako bi radnici DES-a znali da će Ministarstvo nastaviti da vodi odgovornu politiku prema njima.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja radi sve što je u našoj moći kako bi rešilo aktuelni problem radnika“, rekao je Đorđević

Kako je saopštilo Ministarstvo, gradonačelnik Novog Sada Vučević rekao je da je od velike važnosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju u DES-u, to što se ministar Đorđević, sa svojim timom priključio rešavanju ovog pitanja.

„Grad pomaže preduzeću putem angažovanja na poslovima i pružanjem podrške. Radićemo na rešavanju problema sa kojima se suočavaju radnici i preduzeće u domenu svoje nadležnosti“, istakao je Vučević.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević naglasio je da se stepen humanizacije društva, između ostalog, ogleda i u odnosu prema osobama sa invaliditetom.

„Paralelno sa postupkom mirnog rešavanja radnog spora, danas je u Gradskoj kući održan sastanak sa predstavnicima sindikata preduzeća DES koje se nalazi u dugogodišnjim problemima za koja, nažalost, ne postoje jednostavna rešenja“, kaže Radivojević.

Imajući u vidu da je postupak u toku, Radivojević kaže moramo da budemo optimisti.

„Ovom prilikom želim da pošaljem poruku, kako radnicima koji su u štrajku, tako i onima koji nisu, da je državi izuzetno važno da se ovaj postupak reši na način koji će biti u potpunosti sa njihovim zahtevima i koji će, na neki način, rešiti sve njihove individualne probleme“, rekao je Radivojević.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike