U trendu

Ministar ispituje navode o nameštanju tendera za SOS telefon

BEOGRAD – Ministar za rad Zoran Đorđević naložio je da se ispitaju navodi o navodnom nameštanju tendera za projekat SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja, koji je trebalo da počne još u januaru, ali su do sada konkursi dva puta poništeni, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Đorđević je, kako se navodi, novinarima u Prokuplju rekao da neće dozvoliti da bilo ko krši pravila, zakone i Ustav i da će, ako se bude utvrdilo da je to istina, odgovorni biti najstrože kažnjeni.

„Niko nije povlašćen, a sve u vezi sa SOS telefonom je transparentno i u skladu sa zakonom. Nema nikakvog smisla da ja insistiram na doslednom poštovanju zakona, a da se ovakvi slučajevi dešavaju. Niko nema pravo da krši zakon“, naveo je Đorđević, prenosi ministarstvo u saopštenju.

On je precizirao da Komisiju na pilot-projektu čini ekspertski tim u kojem su državni sekretar u ministarstvu Bojana Stanić, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i Ranka Vujović iz Generalnog sekretarijata Vlade.

„Verujem da će one izbor uraditi na transparentan način i da će kao žene, uraditi sve da SOS telefon na nacionalnom nivou bude po svim pravilima i u korist žrtvama nasilja“, rekao je Đorđević, ističući da je naložio savetniku za bezbednost i Odeljenju za unutrašnju kontrolu da ispitaju slučaj.

Pojedine nevladine organizacije izrazile su sumnju da Ministarstvo pokušava da dodeli posao nekoj unapred planiranoj organizaciji, te da je projekat nezakonit.

SOS telefon, koji bi trebalo da radi 24 sata dnevno i bude prva adresa na koju će se obratiti žene žrtve nasilja, trebalo je da počne s radom u januaru, ali su u proteklih devet meseci konkursi već dva puta obarani.

NVO tvrde da je razlog tome, između ostalog, što su propisani tako da krše osnovne evropske konvencije.

Krajem septembra konkurs je raspisan i treći put, ali, kako ističu NVO, tako da SOS telefon ne garantuje anonimnost, jer će razgovori biti snimani.

Konkurs, takođe, predviđa da projekat traje godinu dana, a država za projekat nabavlja opremu od 100.000 evra, pa je pitanje, kažu, kome će posle isteka projekta pripasti ta oprema.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike