U trendu

Ministar odbrane formirao komisiju da utvrdi ko je odavao podatke o Zoranu Živkoviću

Ministar odbrane Zoran Djordjević formirao je komisiju koja treba da utvrdi da li je bilo neovlašćenog dostavljanja i zloupotrebe podataka iz vojne evidencije poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, u pogledu regulisanja vojne obaveze, saopšteno je danas. 

Dodaje se da je ministar Djordjević „upoznat sa navodnim neovlašćenim dostavljanjem podataka iz službene evidencije Ministarstva odbrane“.

Kako se navodi u saopštenju, komisiju predvodi načelnik Uprave za obaveze odbrane Sektora za ljudske resurse pukovnik Dragan Kotarlić, a o nalazima rada komisije javnost će biti obaveštena.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naredio je ranije danas pokretanje postupka nadzora u Ministarstvu odbrane i MUP. 

On je naredio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog toga što su u skupštinskoj debati korišćeni podaci o ličnosti nekih poslanika iz službene dokumentacije iz tih ministarstava.

„Vrsta ličnih podataka i način na koji su korišćeni ukazuje na to da su službena lica u Ministarstvu odbrane izvesno a u Ministarstvu unutrašnjih poslova vrlo verovatno, stavljajući lične podatke kojima raspolažu u zakonom utvrdjene svrhe na raspolaganje trećem, neovlašćenom licu, povredila odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i tako počinila kažnjive prekršaje“, naveo je Šabić u saopštenju. 

Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović na skupštinskoj raspravi u sredu čitao je zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o razlozima zbog kojih poslanik opozicije Zoran Živković nije služio vojni rok. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.