U trendu

Ministar odbrane Srbije: Ne može biti Vojske Kosova, KFOR jedina vojna formacija

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da nije moguće formirati nikakvu vojsku Kosova i da će KFOR ostati jedina vojna formacija na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje o najavi predsednika Vlade Kosova Ramuša Haradinaja o osnivanju Vojske Kosova, Vulin je rekao da je to „stara želja“.

„Na osnovu Rezolucije 1244 jasno je odredjeno da jedina oružana snaga na KiM može da bude KFOR i to je stav Srbije koji se neće promeniti“, rekao je Vulin i dodao  da „nije moguće formirati nikakvu vojsku Kosova, osim silom i brutalnim kršenjem medjunarodnog prava, kršenjem Rezolucije 1244 i sem brutalnim gaženjem volje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i naravno, Srba na Kosovu i Metohiji“.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je ministar ocenio da bi formiranje vojske Kosova mimo Rezolucije 1244 nastao ozbiljan bezbednosni problem za čitav region.

„Još jednom upozoravam da Rezolucija 1244 mora da se poštuje, to je stav našeg naroda, naše države, našeg predsednika Republike i stav naše Vojske – da nikakve vojske na Kosovu ne može biti, niti bilo kakve oružane sile osim KFOR-a“, rekao je ministar Vulin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.