U trendu

Ministar odbrane Srbije u Moskvi: Ideja Velike Albanije vodi do sukoba u Evropi

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Moskvi da presedan koji su mnoge zapadne zemlje učinile priznavši nezavisnost Kosova, a ignorišući srpske interese, predstavlja veliku opasnost po mir i bezbednost ne samo na Balkanu, već u čitavoj Evropi.

Vulin je u Moskvi učestvovao na Medjunarodnoj konferenciji o bezbednosti, na kojoj su predstavnici 95 zemalja.  

„Favorizovanje nacionalističke ideje Velike Albanije koja svoje širenje mora sprovesti na prostorima na kojima žive Srbi, neminovno vodi do sukoba koji ne mogu da budu sasvim lokalizovani. Evropa ne radi na sprečavanju velikog albanskog koncepta, potcenjujući opasnost po sopstvenu bezbednost i često zanemarujući sopstvene interese“, rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministar je rekao da je „unipolarni svet Srbe izabrao za neprijatelje“ i da je „za potrebe borbe protiv Srba“ dopustio da se „mudžahedini mobilišu i pošalju na ratište u Bosni i Hercegovini“.

„Preživeli mudžahedini trajno su naseljeni na prostoru BiH gde su nastavili terorističke aktivnosti, čineći njen prostor nestabilnim i potencijalnim žarištem decenijama nakon prestanka rata (tokom raspada Jugoslavije). Učešćem u terorističkim napadima u Zapadnoj Evropi, državljani BiH su potvrdili postojanje ‘Bele Al Kaide’ i… ideja islamskog terorizma u BiH i na KiM“, ocenio je on.

Vulin je ukazao da su bezbednosni izazovi zajednički, ali da odgovori na njih često nisu, i da će Srbija nastaviti politiku očuvanja sopstvenih interesa i dosledne vojne neutralnosti.

Kao drugi primer za ocenu da Evropa zanemaruje sopstvene interese, Vulin je naveo migrantsku krizu, odnosno „pitanje modela integracije migranata u društvo domaćina“.

„Da li će političke partije Zapadne Evrope moći sebi da priušte luksuz zadržavanja tradicionalnih vrednosti, ili će u borbi za glasove novih birača morati da nude ustupke bez pitanja koliko će ustupci koštati u unutrašnjoj politici, prosveti, sistemima bezbednosti, spoljnoj politici, odnosu prema zemljama iz kojih migranti dolaze, pa i u politici proširenja EU“, pitao je Vulin i dodao da „to neposredno pogađa i Srbiju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.