U trendu

Ministar prosvete Srbije o digitalizaciji nastavnih sredstava i izdavačima

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da Predlog zakona o udžbenicima omogućava digitalizaciju nastavnog sadržaja, odnosno pravljenje i izdavanje digitalnih udžbenika.

Obrazlažući poslanicima u Skupštini Srbije predloženi zakon on je rekao, da ta rešenja znače jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje za sve učenike, zanimljivije i funkcionalnije što bi dovodi do unapredjivanja učeničkih kompetencija.

Šarčević je kazao da su pojednostavljena rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno djačke zadruge što bi ukinulo sivo tržište, razne posrednike i samim tim opet u jednoj meri uticalo povoljno na formiranje cene.

Prema njegovim rečima, ukida se procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta, konkurencija će biti veća, a sadržaj kvalitetniji.

Ostaje obaveza korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima na predlog škole, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dodje do promene izabranih udžbenika.

Ministar je naveo da je predvidjeno i formiranje Centra za niskotiražne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, prilagodjeni deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole.

Dodao je da se ukidaju liste ocenjivača udžbenika, i precizirano je ko može biti pregledač, da bi se izbegao sukob interesa i proces bio transparentniji.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija koji je uskladjen sa EU standardima i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji, koji, kakao je naveo, sa Predlogom zakona o udžebenicima čine jedinstvenu celinu i omogućavaju da se koriste sredstva EU za dalju reformu obrazovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.