U trendu

Ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao s predsednikom Bugarske

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsednik Bugarske Rumen Radev su danas u Sofiji razgovarali o bugarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, unapredjenju bilateralne saradnje i pridruživanju Srbije EU.

Bugarska novinska agencija BTA je prenela da je Radev istakao da će stvaranje i održavanje svih neophodnih uslova za bugarsku nacionalnu manjinu pomoći Srbiji „zasluženu integraciju u Evropsku uniju“.

Radev je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog ispunjavanju obaveza prema bugarskoj nacionalnoj manjini koje je preuzeo tokom zvanične posete Srbiji – registracija imena žena, povećano finansiranje medija i razvoj regiona gde manjina živi.

Selaković koji je danas bio u zvaničnoj poseti, zahvalio je Bugarskoj zbog podrške procesu pridruživanja Srbije EU.

Mada je istakao da dve zemlje imaju dobru ekonomsku saradnju, dodao je da treba povećati medjusobnu trgovinu čija je vrednost prošle godine opala na 870 miliona evra sa 1,04 milijarde evra, kolika je bila 2019.

Selaković je naveo na mogućnost proširenja Slobodne zone Pirot na Babušnicu i Dimitrovgrad, naseljene pretežno bugarskom nacionalnom manjinom.

Selaković je danas u Sofiji razgovarao i s premijerom Bojkom Borisovom i ministarskom spoljnih polsova Ekaterinom Zaharievom o jačanju saradnje i zajedničkim projektima, o regionalnoj saradnji, podršci Srbiji na putu ka EU i položaju bugarske manjine u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.