U trendu

Ministar Vulin: Srbija dostojna uspomene na pretke

BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka pravde Nela Kuburović, zajedno sa predstavnicima institucija koje su učestvovale u sprovođenju Projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“, posadili su danas sadnice drveća ispred zgrade Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Svečanom sadnjom završava se Projekat koji se sprovodi od 2014. godine, a u sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Do danas je već posađeno simboličnih 1. 300. 000 sadnica drveća, koliko je Srbija izgubila stanovnika u Prvom svetskom ratu.

Kako je istakao ministar Vulin, strašne žrtve u Prvom svetskom ratu zaslužuju da ih se sećamo „i veliki je greh svih prethodnih generacija koje nisu čak ni popisale sva imena“.

„Prošlo je 100 godina, a mi još ne znamo kako se zovu naši preci koji su dali živote za slobodu svih nas i za slobodu naše otadžbine. Ovo je divna akcija Ministarstva pradve, prava akcija kojom smo pokazali koliko je velika uspomena na naše pretke i kakva Srbija treba da bude da bi bila dostojna uspomena na njih – bolja, sigurnija, zdravija Srbija u kojoj su svi njeni građani ravnopravni, jeste Srbija koja je dostojna uspomene na naše pretke. Srbija poštuje svoje zakone, poštuje svoj sistem i svi smo ponosni na uređenje i društvo u kojem živimo“, rekao je ministar Vulin.

Dodaje da je „ovo mali i skroman doprinos Ministarstva odbrane uspomeni na naše pretke, ali i više od toga naš ponos što smo učestvovali u velikoj akciji, gde je čitavo društvo pokazalo veliku humanost i kako se pamte oni koji su vredni pamćenja i koji su bili pre nas“.

Ministarka Kuburović istakla je da, zahvaljujući sporazumu koji je Ministarstvo pravde potpisalo sa Šumarskim fakultetom i Javnim preduzećem „Srbija šume“, postojala mogućnost da Projekat „Jedno drvo za jednog ratnika“ traje četiri godine i da se završi u vreme obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata i potpisivanja primirja.

„Cilj je bio setiti se svih stradalih tokom oslobođenja Srbije i da se podsetimo na velike bitke iz Prvog svetskog rata. Upravo zbog toga su rađena pošumljavanja delova Srbije koji su se odnosili na te lokacije. Sadnja je započeta na Ceru i evo ovde se završava. Takođe, značaj Projekta je i očuvanje životne sredine, širenje svesti građana, sanirana su mnoga klizišta, sadili smo na više od 250 lokacija širom naše zemlje. Posebno bih istakla jedan od razloga zašto uopšte Ministarstvo pravde učestvuje u ovom Projektu – to je resocijalizacija osuđenih lica, jer su upravo oni učestvovali u ovom projektu“, rekla je ministarka pravde.

Direktor JP „Srbija šume“ Igor Braunović zahvalio je svima koji su učestvovali u Projektu „Jedno drvo za jednog ratnika“, podsetio na velike žrtve “koje je Srbija kroz istoriju položila za mir i slobodu” i dodao da “vreme koje je pred nama zahteva da to i sačuvamo”.

Dekan Šumarskog fakulteta dr Ratko Ristić naglasio je da je velika čast što se plemenita akcija „Jedno drvo za jednog ratnika“ završava danas ispred tog fakulteta. Prema njegovim rečima, to je izuzetna akcija i veliki doprinos zaštititi životne sredine, motivisanju i pokretanju građana da učine nešto za svoju zemlju i svoje pretke.

(Tanjug)

Napišite komentar