Ministarka pravde Srbije: Biće uvažene preporuke Venecijanske komisije

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je danas izjavila da će biti uvažene sve preporuke Venecijanske komisije na nacrt amandmana za izmenu Ustava u oblasti pravosudja, ali da o tome neće ponovo biti javne rasprave, niti će se amandmani pisati ispočetka.

„Ne vidim razlog, niti je neko rekao da treba da se piše ispočetka“, rekla je Kuburović.

Ona je rekla da su su svi komentari Venecijanske komisije prihvatljivi, i ocenila da mišljenje te komisije pokazuje da je „Ministarstvo bilo na pravom putu“.

„Nema bojazni da nećemo potupiti onako kako je rečeno“, rekla je Kuburović za Radio-Televiziju Vojvodine i dodala da je Venecijanska komisija prihvatila „suštinske novine“ prdvidjene nacrtom amandmana, kao što su uvodjenje Pravosudne akademije i početna obuka.

Ona je rekla da je nacrtom amandmana potpuno isključen politički uticaj u Visokom savetu sudstva jer je predloženo da pet članova tog tela budu predstavnici sudijske struke, a da pet bira Skupština Srbije iz redova „istaknutih pravnika“.

„Uspostavili smo nezavisnost sudija u potpunom smislu“, rekla je Kuburović.

Upitana da li su sudije i tužioci nezavisni, Kuburović je rekla: „Iskreno verujem da jesu“.

Upitana da li poličari imaju pravo da „presudjuju u javnosti“ u sudskim procesima u toku, ona je rekla da „političari ne mogu da presudjuju, niti to rade“.

Na pitanje da li je onda prihvatljivo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović iznose podatke o postupku u slučaju nestanka novinara Stefana Cvetkovića, ministarka je rekla da se „mora imati u vidu kakav je to slučaj“, i da nisu iznošeni podaci iz istrage i drugi kritični podaci.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike