U trendu

Ministarka pravde Srbije: Predlozi ustavnih amandmana o pravosudju do kraja godine

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović najavila je danas u Kragujevcu da će do kraja godine sačiniti predlog ustavnih amandmana o pravosudju i posalti ih Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Komentarišući Akcioni plan za Poglavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU, ona je novinarima rekla da predstoji „najkrupniji reformski iskorak koji podrazumeva izmene Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosudnih organa“.

Kuburović je podsetila da je Ministarstvo pravde u prethodnih pet meseci organizovalo „konsultativni proces“ i javnu raspravu u okviru ćega je održano pet okruglih stolova, i da je taj proces završen pre desetak dana.

„Kada sumiramo sve ono što je dostavljeno – što u pisanom obliku, što izneto tokom javne rasprave, do kraja godine će Ministarstvo pravde da izadje sa konkretnim predlozima koji će biti dostavljeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje“, rekla je Kuburović.

Ona je najavila da će potom biti otvorena javna rasprava u Srbiji da bi zainteresovani mogli da iznesu svoja mišljenja o amandmanima.

„Sledeće nedelje dolazi ekspert iz Venecijanske komisije koji će se sresti sa predstavnicima ministarstva, sudija i tužilaca. Uvereni smo da je njegova pomoć važna prilikom predlaganja amandmana, s obzirom da bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije Ministarstvo ne može ni da uputi predlog Skupštini na razmatranje“, rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je podsetila da 1. marta iduće godine počinje primena novog zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i najavila fomiranje posebnih odeljenja u višim tužilaštvima i višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, pre svega za borbu protiv korupcije, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.