najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu otpravniku poslova ambasade Hrvatske u Beogradu zbog parola koje su se čule prilikom obeležavanja godišnjice operacije “Oluja”, a koje “podstiču na ponovno ubijanje i progon Srba u Hrvatskoj”.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije ‘Oluja’, tokom koje je ubijeno preko dve hiljade civila i trajno prognano više od dvesta hiljada Srba, državljana Republike Hrvatske”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, u Kninu su u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika 5. avgusta uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba, poput “Ubij ubij Srbina”, “Za dom spremni” i “Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina”, uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom.

Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji Evropske unije i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, garantovanih od strane međunarodnih organizacija u kojima je i Hrvatska član, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Srbija očekuje od Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u EU, posebno po pitanju zaštite manjina, povratka i integracije prognanih lica.

“Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Srbija očekuje da organizatori i počinioci navedenih dela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama”, zaključuje se u saopštenju

(Beta)

1 komentar
  1. Batamrca

    Čist primer demokratske države i demokratije.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike