U trendu

Ministri prosvete Srbije i Hrvatske u Subotici razgovarali o unapredjenju obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ministarkom nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženkom Divjak u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici o unapredjenju saradnje, kvalitetu obrazovanja i školovanju na jezicima manjina. 

Kako se navodi u sapštenju Ministarstva, Šarčević je rekao da će se digitalizacijom udžbenika koja je predvidjena novima zakonom o udžbenicima rešiti problem niskotiražnih udžbenika, medju kojima su i oni na jezicima nacionalnih manjina.

„Osim što moramo brinuti o pravima manjina, kako u Srbiji tako i Hrvatskoj, imamo i obavezu da saradjujemo na unapredjenju kvaliteta obrazovanja… Radom na mreži škola vodićemo računa da svakom detetu obezbedimo kvalitetne uslove za obrazovanje“, rekao je Šarčević.

Blaženka Divjak je kazala da je raduje činjenica da su mnoge prepreke savladane, naročio to što je rešen problem udžbenika na hrvatskom jeziku za osnovne škole i dodala da je naredni korak obezbedjivanje udžbenika za srednje škole i lektorat na Univerzitetu u Novom Sadu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se sastanak održava na 15. godišnjicu uvodjenja nastave na hrvatskom jeziku.

U gimnaziji „Svetozar Marković“ nastava se odvija na srpskom, madjarskom i hrvatskom jeziku, a deo je projekta prekogranične interkulturalne saradnje obrazovnih institucija Srbije i Hrvatske. Šarčević i Divjakova posetili su danas odeljenja koja uče na hrvatskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar