U trendu

MIP Kosova: Lesoto nije povuklo priznanje, to je nastavak lažnih vesti

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) je ocenilo večeras da je informacija o povlačenju priznanja od strane Kraljevine Lesoto „deo destruktivnog ponašanja Srbije“ sa ciljem stvaranja lažnih vesti i širenja propagande.

„Sada je potvrdjeno da su izjave Srbije u vezi sa navodnim povlačenjem priznanja od zemalja kao što su Gvineja Bisao, Liberia i Gana nikada nisu bile istinite, već izmišljotine i mašta nekih pojedinaca u Beogradu“, navodi se u saopštenju MIP-a Kosova.

Ističe se da je krajnje vreme da lideri u Srbiji shvate da „uspesi Kosova, kao onaj u Jermeniji ne mogu da se zaustave niti da ostanu u tajnosti“.

„Naprotiv, upravo su neke od zemalja za koje je Srbija imala pretenzija da ponovo razmatraju pitanje priznanja bile za unapredjenje statusa Kosova od zemlje posmatrača u zemlju pridruženog člana“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da MIP Kosova sa pažnjom pratio i analizirao i poslednje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izjavama da zapadne zemlje snažno podržavaju Kosovo u namerama za učlanjenje u druge medjunarodne organizacije.

Ukazujući da Kosovo i zapadnoevropske države nastavljaju angažovanje na učlanjenju Kosova u medjunarodne organizacije, MIP Kosova je naveo da je dokument o navodnom povlačenju priznanja Kosova od strane Lesota „proizveden u Beogradu da se plasira lažna vest, upravo u vreme kada je Kosovo u punoj ofanzivi postajanja snažnim medjunarodnim faktorom, za šta srpska diplomatija nema ni jedan instrument da je omete“.

Ranije danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, nakon posete Kraljevini Lesoto, saopštio da je ta država povukla svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je u saopštenju naveo da je primio verbalnu notu ministra spoljnih poslova te kraljevine, u kojoj jasno stoji da Lesoto povlači sve prethodne odluke „koje se mogu interpretirati tako da ona priznaje takozvano Kosovo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.