Mirović: Digitalizacijom bogata građa dostupna svima

SREMSKI KARLOVCI – U Sremskim Karlovcima danas je otvoreno Odeljenje Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti, koji imaju zadatak da očuvaju i predstave celokupno kulturno, umetničko i naučno nasleđe.

„SANU i Srpska pravoslavna crkva baštine arhivsku građu neprocenjive vrednosti za naš narod, stoga je ovo izuzetno važan iskorak, jer će kroz proces digitalizacije bogata građa koju poseduje i čuva Arhiv u Sremskim Karlovcima postati dostupnija istraživačima, ali i široj javnosti“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, saopšteno je iz Pokrajinske vlade koja je podržala otvaranje centra.

Imajući u vidu značaj arhivske građe koju poseduje Arhiv, on je istakao da je obaveza i dužnost Pokrajinske vlade da podržava projekte i programe koji se odnose na očuvanje srpske kulturne i istorijske baštine.

Mirović je ocenio da je ovo značajan korak i u procesu revitalizacije Sremskih Karlovaca, kao jedne od ključnih tačaka naše istorije i naše duhovnosti, a koju je pokrenula Pokrajinska vlada osnivanjem Budžetskog fonda za obnovu.

„Sve što osvetljava istoriju ovih prostora i čuva je od zaborava, uvek će imati bezrezervnu podršku Pokrajinske vlade“, izjavio je predsednik Mirović.

Predsednik SANU Vladimir Kostić istakao je zadovoljstvo što je, posle Beograda, Audiovizuelni arhiv otvoren i u Sremskim Karlovcima, poručivši da je želja Akademije da on postane relevantna nacionalna institucija za digitalizaciju kulturne, naučne, istorijske i umetničke baštine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike