U trendu

Miščević i Devenport: Bez informacija o stavu Zagreba

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) nisu danas mogli da potvrde navode medija u vezi sa stavom Hrvatske o otvaranju poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

„Što se tiče informacija vezanih za potencijalno otvaranje poglavlja 23 i 24 tu informaciju nemamo mi ovde u Srbiji“, rekla je Tanja Miščević novinarima nakon radnog ručka koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Na pitanje da li je čula za takozvani non pejper u kojem Evropska komisija je odbila zahteve Hrvatske u vezi sa otvaranjem poglavlja 23, Devenport je rekao da je Evropska komisija dala svoju preporuku za otvaranje sledećih poglavlja i da je sada na članicama da donesu odluku.

Hrvatski mediji su objavili, pozivajući se na interni dokument Evropske komisije, da je Brisel odbacio hrvatske zahteve za otvaranje poglavlja 23 o univerzalnoj nadležnosti srpskog pravosudja za ratne zločine, a predstavnici Evropske komisije u Briselu su saopštili da ne komentarišu medijske navode, ali da su angažovani na otvaranju poglavlja.

Majkl Devenport (Michael Davenport) rekao je danas da je važno da buduća vlada Srbije potvrdi opredeljenje za nastavak ekonomskih i političkih reformi.

„Vrlo je važno da nova vlada koja će stupiti na dužnost na leto potvrdi opredeljenje za nastavak reformi, bilo da su na ekonomskom ili političkom planu“, rekao je Devenport na poslovnom ručku Američke privredne komore u Srbiji.

Osvrnuvši se na izazove u EU i zamor od proširenja, on je rekao da postoji snažna podrška 28 zemalja članica toj politici, ali da se osim zvaničnog stava vlade mora uzeti u obzir i raspoloženje gradjana sa kojima treba razgovarati.

Devenport i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević istakli su značaj reformi koje se sprovode na putu ka EU za stvaranje povoljne poslovne klime, i u tom kontekstu posebno pomenuli reforme u domenu vladavine prava i državne uprave

Miščević je ocenila da su poglavlja 23 i 24 kičma reformskog procesa i osnova za privatnu i poslovnu sigurnost.

Miščević i Devenport su ocenili da su administrativni kapaciteti Srbije za pregovore dobri, ali je Miščević napomenula da će morati da se osnaže za naredne faze pristupanja.

„U ovom trenutku možemo biti zadovoljni administrativnim kapacitetima za pregovore, ali oni neće biti dovoljni već sutra, za naredne korake“, rekla je ona i dodala da zabrana zapošljavanja u javnom sektoru „predstavlja ograničenje“.

Miščević i Devenport su istakli da poslovna zajednica sa svojim iskustvom i znanjem ima značajnu ulogu u pregovorima sa EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar