U trendu

Miščević: Srbija ima pozitivna očekivanja od estonskog predsedavanja EU

Šefica tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević rekla je danas da je Srbija „pozitivno orijentisana prema ulozi koju će Estonija imati“ u narednih šest meseci kada bude predsedavala Uniji.

Miščević je novinarima rekla da je Srbija predala još dve pregovaračke pozicije, za poglavlje šest koje se odnosi na kompanijsko pravo, i poglavlje 33, koje se odnosi na finansijska i budžetska pitanja.

U obraćanju medijima pred panel diskusiju „Od Malte do Estonije – šta nam donosi novo predsedavanje EU“ u beogradskom EU Info centru, ona je rekla da postoji veliko interesovanje te baltičke zemlje za evropske integracije Srbije i ukazala na značaj malteškog predsedavanja EU za Srbiju.

„Pre nego što je Malta preuzela predsedavanje Evropskoj uniji, bili smo skeptični prema stavu Malte, jer je daleko i ne poznaje nas kao države u susedstvu. Medjutim, četiri otvorena i jedno zatvoreno poglavlje tokom malteškog predsedavanja Uniji pokazuju koliki značaj za Srbiju ima svaka članica EU“, rekla je Miščević.

Ona je navela da će početkom jula na sastanku u Talinu, na kojem će učestvovati sve članice EU, Srbija predstaviti svoje planove za period estonskog predsedavanja EU.

Estonija će 1. jula preuzeti od Malte predsedavanje Evropskoj uniji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike