U trendu

„Mislim da bi Srbi pre da žive u Evropi nego u Rusiji“

Premijerka Norveške Erna Solberg kaže da Srbi koji misle da će ulaskom u EU izgubiti nacionalni identitet, ne shvataju da je njihova istorija deo evropske.

„Smatram da možete zadržati svoj nacionalni identitet i kutlurno nasleđe i ujedno biti članica EU“, rekla je Solberg u intervjuu za Blic.

Norveška premijerka, koja je nedavno boravila u Beogradu, gde se sastala sa najvišim srpskim zvaničnicima, misli da Srbi čak dobjaju dimenziju.

Kaže da je videla našu istoriju i da svi ti koraci u našoj istoriji deo su evropske istorije.

„Isto je i sa Grcima, Rimljanima… Ali mi smo različiti u različitim delovima Evrope. Imate evropski identitet u Evropi i svoj nacionalni identitet. Nisam primetila da su Francuzi postali manje Francuzi zato što su deo EU. Naše komšije Finci postali su dobri Evropljani, ali i dalje veoma ‘finski'“, kaže Solbert i dodaje da je činjenica da delimo neke zajedničke vrednosti.

Dalje kao primer navodi Norvešku za koju kaže da se nalazi u uglu izvan starih civilizacijskih evropskih procesa, ali i dalje, dodaje, u našoj kulturi dosta toga dolazi iz zajedničke evropske kulture.

„Mislim da ponekad dobijate snažniji identitet zbog onoga za šta se vaša nacija zalaže kada ste deo takve unije“, kaže norveška premijerka.

Odnosi sa Rusijom smatraju se neretko kamenom spoticanja na tom putu jer Srbija gaji tradicionalno bliske veze sa Moskvom. A na pitanje da li se taj odnos može održati i nakon ulaska u EU, premijerka kaže:

„Do 2014. mi smo imali dobre odnose sa Rusijom, ali aneksija Krima ih je otežala. Mislim da je važno zauzeti se za Ukrajince, za zaštitu međunarodnog prava. Sa druge strane, odnosi Rusije i EU trebalo bi da budu mnogo bolji nego što su danas, ali moramo videti napretke u ponašanju Rusije u implementaciji sporazuma iz Minska da bi se sankcije i druge poteškoće prevazišle. Naravno, postoje neke ključne vrednosti kojima Rusija nije posvećena, ako smem da kažem, kao što su demokratija, ljudska prava, ključni elementi moderne evropske tradicije na kojoj treba zajedno da radimo. I, naravno, čini mi se da Srbi vole Evropu. Malo je Srba koji bi da žive u Rusiji, a mnogo više onih koji žele u Evropi. Možda zato što imamo nešto, ne samo poslove i ekonomski razvoj već i slobodu življenja da živimo kako vi živite, i vladavinu prava“, zaključila je premijerka.

3 komentara
  1. Mirko

    Smatram… Mislim da… Nisam primetila… Ok, ‘ajd’ ja da kažem istim tim stilom: MISLIM da vi pričate bajke, i pričice, valjda misleći da smo mi strašno glup narod. Ali setite se mnogih vaših prijatelja i bivših neprijatelja, koji su se strašno pokajali što su udarili na nas, što su nas podcenili. Istorija je čudo.

  2. Anonimni

    Balkan ovo nije lepa prica ovo sto ova zena kaze je zloba a i nezna sta je nacionalna vrednost od 1941 kada je hitler pregazio norvesku od tada oni neznaju za svoj identitet neka ona meine pita kako mi je u EU pa cu ja da joj Kazem, plata bila 1985 ista kao danas kilogram jabuka kostao 5 silinga sada kosta 1,50€ kilogram hleba 5silinga sada kosta 2 eura za Auto od 2000kubika i 140konjskih snaga dazbine bile 1985 6.000silinga sada 1.000€ to je lepota u europskoj uniji ima jos promera koliko hoces pozdrav

  3. Balkan

    Kada god neko iz EU ili Amerike pocne da prica o Medjunarodnom pravu mene uhvati malo muka. Inace hvala G-dji za lepu pricu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike