U trendu

Mladjan Djordjević: Pritisak na SPC i Amfilohija zajednički poduhvat Djukanovića i Vučića

Savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnji sekretar državnog saveta za Srbe u regionu Mladjan Dordjević izjavio je da se pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija može posmatrati kao zajednički poduhvat predsednika Crne Gore Mila Djukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića „kojima je i jednom i drugom trn u oku“.

„Uveren sam da Crna Gora neće privatizovati manastire. Oni hoće da banalizuju veru – onako kako su to komunisti radili“, rekao je Djordjević za novi broj Nedeljnika, navodeći da ima nekoliko razloga zašto je baš sad donet Zakon o veroispovesti, za koji kaže da je isključivo usmeren protiv srpske crkve a kao takav i protiv Srba.

On je rekao da su prvi razlog izbori na jesen ove godine i da je „cilj da se pojača podela izmedju Crnogoraca i Srba i da se na vlasti očuva kriminalni režim“.

„Nama je to dobro poznato jer u poslednjih osam godina živimo u takvom društvu. I Vučić i Djukanović  su stvorili društvo bez zakona, bez pravde. Crnom Gorom se kao i Srbijom, vlada lažima i besmislom, ali veoma opasnom propagandom, zasnovanom na mržnji prema srpskom narodu. Stoga se i ovaj pritisak na SPC i mitropolita Amfilohija može posmatrati kao zajednički poduhvat Djukanovića i Vučića budući da im je obojici glavni problem“, rekao je Djordjević.

On je rekao da je „drugi cilj zakona lukrativni, da se vladajuća klika dočepa atraktivnog zemljišta na primorju, budući da već ima dogovor sa arapskim investitorima o daljoj  prodaji“.

„I na kraju, ali ne najmanje važno, cilj je prikrivanje afera Djukanovića i Vučića, od ‘Koverte’, preko ‘Krušika’ i ‘Jovanjice’, do mnogi drugih. Tragično je, medjutim, da ovakvim zakonom kojim se krši Ustav, Djukanović zapravo ruši temelje crngorske države i državnosti“, rekao je Djordjević.

On je naglasio da je mitropolit Amfilohije najveći kritičar Vučićeve kosovske politike, „za koju još ne znamo šta je“.

„Ovo je bila prilika da se mitropolit ‘zabavi’ Crnom Gorom i da se kroz Vučićeve taboloide u Srbiji plasira priča da mitropolit i Milo hoće da odvoje crkvu u Crnog Gori“, rekao je Djordjević.

On je rekao da od povrataka Dragana Dilasa na političku scenu aktivno podržava njegove aktivnosti i aktivnosti na formiranju širokog opozicionog bloka, jer smatra da samo ujedinjene gradjanske i nacionalne snage, sve političke opicije koje nisu ekstremne, mogu da se suprotstave „ovom zlu koje vlada“ i da je zato predmet napada Vučića.

„Nisam član nijedne stranke, kao što nisam bio član ni Demokratske stranke kada sam bio savetnik predsednika“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.