Mogerini: I Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predvidjeno za druge zemlje moguće i za Kosovo.

Mogerini je u intervju za RTK ocenila da ratifikacija sporazuma o demarkaciji vodi ka liberalizaciji viznog režima.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU rekla je da svi partneri imaju perspektivu učlanjena u Uniju.

„To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Medjutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, pre nego što ima evropsku perspektivu“, kazala je Mogerini.

Govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovala ka EU, Mogerini je rekla da Kosovo treba da nastavi dijalog sa Srbijom.

„Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići napred. Treba smelosti za to. Kosovo treba da ostvari Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge medjunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU već i gradjani“, kazala je Mogerini i dodala da svi treba da se usredsrede na život gradjana Kosova.

Ona je rekla da kosovski lideri znaju koji su konkretni koraci koje treba preduzeti.

„Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, da radimo zajedno da ostvarimo taj cilj“, kazala je Mogerini i dodala da je lično zainteresovana da podrži Kosovo.

Skupština Kosova će na sednici koja počinje u 16 časova po četvrti put raspravljati o predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom koja je poslednji preostali uslov za liberalizaciji viznog režima za gradjane Kosova.

Eventualni neuspeh u ratifikaciji sporazuma, kako se procenjuje u Prištini, može da stvori velike negativne posledice Kosovu.

(Beta)

1 komentar
  1. Proslav ćirilično

    Mogerini, pročaj o Zajednici SO, ne pravdaj i ne gladi šiptare!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike