U trendu

Mogerini uoči posete Balkanu: Trenutak za nepovratan napredak ka EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je uoči posete regionu da je „trenutak za pozitivne promene kako bi se postigao nepovratan napredak ka EU“.

Mogerini će naredne sedmice posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju kako bi predstavila nove godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku tih zemalja u evrointegracijama.

Uoči posete Mogerini je saopštila  da „Zapadni Balkan jeste Evropa i da će biti deo budućnosti EU, snažnije, stabilne i ujedinjene Unije“.

„To je zajednički interes i zajednička odgovornost (EU) i zemalja regiona, za dobrobit svih naših gradjana. Trenutak je za pozitivne promene kao bi se postigao nepovratan i transformišući napredak ka EU“, navela je Mogereini u saopštenju.

Kako je najavljeno u Briselu, poseta regionu uslediće posle rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove, 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja Paketa proširenja koji će Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han zajedno predstaviti 17. aprila u Strazburu.

Šefica evropske diplomatije će prvo posetiti Tiranu, 17. i 18. aprila, a potom odlazi u Skoplje gde će joj se pridružiti i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Balkansku turneju Mogerini nastavlja posetom Tivtu i završava u Beogradu, 19. aprila.

Očekuje se da će, osim o godišnjem izveštaju o napretku u evrointegracijama, šefica evropske diplomatije sa sagovornicima u Beogradu razgovarati i o predstojećoj poseti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za majski Samit EU i Zapadnobalkanske šestorke u Sofiji.

U saopšenju iz Brisela navodi se da će Mogereini u Skoplju prisustvovati i neformalnom skupu premijera Zapadnog Balkana koji će se okupiti na Digitalnom samitu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.