Mogerini: Uverena sam da će Beograd i Priština normalizovati odnose

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas  izrazila uverenje da će Beograd i Priština postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa i da su vodjstva i narod na obe strane svesni da je čas da se krene ka tome.

Evropska komisija je takvu obavezu naglasila u današnjem izveštaju o reformama na Zapadnom Balkanu i u delu o Srbiji i u delu o Kosovu, ukazala je Mogerini na konferenciji za novinare u Strazburu.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje agencije Beta da li će EU, budući da se u danas predstavljenom izveštaju EK o Srbiji normalizacija veza s Prištinom postavlja kao ključni uslov za napredak ka članstvu u EU, sada uložiti veći napor i podstrek Prištini da posle pet godina istinski krene u formiranje ključnog elementa dijaloga, a to je Zajednica srpskih opština(ZSO).

„Čak i ako se stalno pojavljuju teškoće i zategnutosti, sada upravo zbog izgleda da se ostvari napredak i postigne sporazum, ja snažno verujem da su sadašnja rukovodstva na obe strane i narod svesni toga da je čas da se krene napred odlučno, uz kompromise, imajući u vidu bolju situaciju i za Prištinu i za Beograd“, kazala je Mogerini.

„Vi ste to spomenuli u pitanju, a to je da se u Prištini posle dugog, previše dugog vremena, krenulo s izradom statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, a ja sam na tome insistirala stalno u Prištini, kao i u Beogradu, a i Briselu. Mislim da je dobra vest što se s tim krenulo i ja ću ohrabriti da se na tome radi odlučno, uz dobre rezultate“, navela je.

Mogerini je rekla da „kao što je navedeno u današnjem izveštaju (EK), ima drugih stvari koje Beograd treba da sprovede u okviru sporazuma koji su potpisani“.

„Snažno sam uverena, a možda sam ja ta koja u to najviše veruje, da sporazum o normalizaciji odnosa može biti postignut, što znači da se već sklopljeni dogovori moraju primeniti“, dodala je Federika Mogerini.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike