U trendu

Moguće nove mere iz Prištine: Spremne sankcije i za vozila

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka rekao je da osim takse od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosovo treba da uvede sankcije, odnosno mere i protiv vozila iz Srbije.

Iz Prištine je poslednjih nedelja bilo glasova koji su pozivali ili se obavezivali na ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, koja je paralisala proces dijaloga izmedju Beograda i Prištine.

„Kategorički smatram, da, u ovom trenutku, treba uvesti mere i za vozila. Već smo pripremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu saobraćaja vozila iz Srbije. Ovo je recipročna mera na ponašanje Srbije prema kosovskim gradjanima,“ rekao je za Economia Online drugi čovek kosovskog MUP-a, iz partije kosovskog predsednika Hašima Tačija, pišu kosovski mediji.

On je rekao da želi da pokaže Srbiji, „ne samo po ovomo pitanju, već u svim segmentima života, da je Kosovo država koja sama odlučuje o svojim potezima“.

„Mada ja nisam od onih koji kažu ‘nikada’, jer u politici se stvari stalno menjaju. I pored toga što se naši interesi menjaju, oni ostaju u liniji sa američkom državom i naravno, ja zagovaram američki senzibilitet i sa njima ćemo i odlučiti o narednim koracima“, poručio je Zeka, prenosi Kossev.

Vlada Kosova je juče odložila glasanje o predlogu da se roba iz Srbije i BiH koja je na teritoriju Kosova ušla pre ili tačno 21. novembra, kada je doneta odluka o uvodjenju takse od 100, oslobodi ove mere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.