U trendu

Moro: Razumem razočaranje Beograda, ali ne i bes prema francuskoj vladi

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izjavila je danas, povodom reakcije Srbije na odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja, da nije najbolje razumela gnev prema francuskoj vladi.

„Razumem razočaranje srpskog pravosudja i gradjana, ali francusko pravosudje je nezavisno i vlada ne može da utiče na sudove. Ali što se tiče vlade i državnih organa, mi smo kao i uvek predani saradnji sa Srbijom. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti normalnim ritmom što je pre moguće, mi smo za to raspoloženi“, rekla je Moro za regionalnu TV N1.

Govoreći o odluci Vlade Srbije da državni zvaničnici tri meseca ne putuju u Francusku, Moro je rekla da će Francuska nastaviti da ih poziva na skupove i podsetila da je ambasador Srbije u Francuskoj ipak prisustvovao prijemu u Parizu povodom inauguracije predsednika Emanuela Makrona.

Kad je reč o evropskom putu Srbije, Moro je kazala da se radi o svojevrsnom trouglu. „Prvo, poglavlja koja se tiču vladavine prava, sve reforme u vezi s demokratijom i vladavinom prava treba sprovesti. To je važno jer EU nija samo ekonomsko tržište, već i politički savez zasnovan na odrdjenim vrednostima. Treba imati zajedničke vrednosti, a to znači da nije dovojno samo reći, već i držati ih se“, dodala je ona.

Kao drugu grupu navela je ekonomske i regulatorne reforme, da bi odnosi Srbije i EU  bili jednostavni i skladni, a kao treći element dijalog i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Na pitanje o utisku da je u regionu mnogo medjusobnog prepucavanja, Moro je rekla da treba izbegavati gubljenje vremena.

„Danas je još bitnije pitanje upravljanje vremenom. Stvari se brzo menjaju, menja se čitava paradigma u raznim domenima, svet evoluira i ne možemo da čekamo one koji gube vreme“, ocenila je.

Moro koja je pre Srbije bila ambasadorka u Albaniji, ocenila je da su se odnosi Srbije i Albanije spektakularno menjali i evoluirali.

„Služe kao pokretač odnosa saradnje i komunikacije u regionu, nešto kao što smo mi imali sa Nemačkom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka“, rekla je Moro.

Francuska ambasadorka je rekla i da EU vodi računa o tome šta se dešava na Balkanu, ali da ne želi da reaguje na svaku izjavu.

„Želi da ostane prirbana i da promoviše saradnju i dijalog, da konkretno radi da pomogne svakoj zemlji u regionu da realizuju potrebne reforme koje će im omogućiti da se integrišu u EU“, kazala je Moro.

Moro je rekla da ne vidi problem u tome što Srbija želi da ima najbolje odnose s Rusijom, Kinom i drugim zemljama van EU.

„I mi razvijamo odnose sa Kinom, azijskim zemljama i drugima. Za mene je Srbija evropska zemlja, pa je prirodno da bude deo te kulturne celine kojoj pripada. EU nije isključivo ekonomska celina, pa se ne može praviti egzaktna paralela i ne možemo odnose sa EU stavljati u isti plan sa odnosima sa drugim delovima sveta“, kazala je ona.

Moro je dodala da se od Srbije očekuje da se pridržava spoljnopolitičkih stavova EU.

Pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj Moro je ocenila „pomalo kao iznenadjenje za sve jer nije bio prisutan u političkom životu do pre dve godine“.

„To znači da su se desile neke stvari u tradicionalnim političkim strankama i da su birači odbacili te stranke. Godine predsednika još jače govore o volji za promenom i obnovom. Još jedan faktor je (bila njegova) protivnica u drugom krugu čiji je program bio izolacija Francuske i odbacivanje Evrope, pa su Francuzi jasno ukazali da je njihov izbor otvaranje prema svetu, reforme i EU“, kazala je.

Dodala je da će Francuzi učestvovati u reformi EU koju svi očekuju jer dobar deo gradjana EU izražava nezadovoljstvo načinom na koji Evropa funkcioniše u ovom trenutku.

„Generalni je utisak je da je Evropa birokratska mašina koja je dosta komplikovana i koju često teško razumemo. Potrebno je objasniti njene stavove i da ljudi shvate čemu služi EU, a to je projekat mira i demokratije, odnosno solidarnosti izmedju evropskih zemalja“, kazala je francuska ambasadorka za N1.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar