U trendu

Moskva za rešenje kosovskog problema u uslovima koji odgovaraju Beogradu

Moskva se odlučno zalaşe protiv veštačkih rokova dijaloga izmedju Beograda i Prištine i zalaşe se za rešenje kosovskog problema isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Odlučno se protivimo veÅ¡tačkim rokovima dijaloga Beograda i PriÅ¡tine. Polazimo od toga da da je reÅ¡enje kosovskog problema moguće isključivo u u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju“ kazala je Zaharova agenciji Beta.

Ona je podsetila da se u skladu sa sa Rezolucijom 1244 SB UN dijalog izmedju Beograda i Prištine odvija uz posredništvo EU.

„Pozicija Rusije je da taj proces treba da se odvija uz poÅ¡tovanje medjunarodnog prava , a da je kamen temeljac za reÅ¡enje kosovskog pitanja  rezolucija 1244, u skladu sa kojom je Kosovo sastavni deo Srbije“, navela je ona.

Po njenim rečima, rusko-srpski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva.

Zaharova je podsetila da situacija oko Kosova redovna tema razgovora predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, kao i ministara spoljnih poslova dve zemlje Sergeja Lavrova i Ivice Dačića.

Zaharova je time odgovorila na pitanje kakav je odnos Moskve prema pregovorima u Briselu i kakva će reakcija Rusije biti ako sporazum izmedju Beograda i Prištine bude postignut bez učešća Rusije i konsultacija sa njom.

Podsetimo, poslanik Ruske Dume Sergej Åœeleznjak je pre tri dana rekao da Rusija neće podrÅŸati separatni sporazum o kojem se razgovara u Briselu izmedju Beograda i PriÅ¡tine.

Kako je preneo Sputnjik on je, uoči poslednje runde dijaloga u Briselu u sredu rekao da „separatni dogovor sa samoproglaÅ¡enom PriÅ¡tinom, na koji spoljnopolitička sluÅŸba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo“ a da će sledeći korak biti pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.