Mošti 18 ruskih svetitelja danas stigle u Ivanjicu

IVANJICA – Mošti 18 ruskih svetitelja danas su iz Beograda prenete u Ivanjicu, a u žičkoj Eparhiji zadržaće se do 11. novembra.

U ivanjičkoj crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene moštima se poklonio veliki broj građana, a u varoš na Moravici stigla je i delegacija zbratimljenog ruskog grada Rostova Velikog.

Prema rečima episkopa žičkog Justina, dolazak moštiju ruskih svetaca veliki je blagoslov za verujući narod i još jedan dokaz neraskidivog prijateljstva ruskog i srpskog naroda.

„Danas mi činimo bratimljenje preko svetitelja božijih, ima li većeg i bogougodnijeg dela“, kazao je episkop i istakao da su ovi svetitelji do sada čuvali i štitili ruski narod, a od danas oni su čuvari i srpskog naroda.

Predsednik opštine Zoran Lazović istakao je da je ovaj doček neverovatno velika čast za sve Ivanjičane. „Ovo je velika čast i ponos za sve nas, ali i velika obaveza“, kazao je on.

Dolazak moštiju bila je prilika i za uzvratnu posetu iz ruskog grada Rostova Velikog sa kojim je 2015. godine Ivanjica postala zbratimljeni grad.

„Ono o čemu danas razgovaramo i što je u planu jeste izgradnja ruskog doma u Ivanjici koji će biti u starinskom ruskom stilu kao u ruskim bajkama i koji će biti simbol početka našeg prijateljstva“, rekao je gradonačelnik Rostova Velikog Andrej Los.

Tim povodom danas je potpisan načelni dogovor o izgradnji kulturnog muzej Rusije u Ivanjici.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike