U trendu

Musliu: Albanski predsednik Bujar Nišani potvrdio da će posetiti Bujanovac 7. marta

Kabinet predsednika Albanije Bujara Nišanije potvrdio je da će albanski predsednik posetiti Bujanovac 7. marta, na inicijativu lokalne samouprave tog grada, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu.

Musliu, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac, za agenciju Beta je izjavio da nije predvidjeno da predsednik Albanije poseti bilo koje drugo mesto u Srbiji, budući da je poziv za posetu upućen iz opštine Bujanovac.

„Dobili smo potvrdu iz kancelarije predsednika Bujara Nišanija a sada očekujemo dozvolu i od srpskih institucija kojima smo zahtev za tu posetu uputili. Nije predvidjeno da Bujar Nišani poseti Beograd ili da se sretne sa nekim državnim zvaničnicima, već samo sa albanskim političkim liderima iz Bujanovca i Preševa“, rekao je Musliu.

Musliu je rekao da očekuje da će srpske institucije dozvoliti posetu predsednika Albanije Bujanovcu, kao i da će to biti prva poseta jednog albanskog predsednika Srbiji od 1948. godine, kada je tadašnji predsednik Albanije Enver Hodža posetio Beograd.

„Za Albance u preševskoj dolini je značajno da ih poseti predsednik Albanije. To je podrška i moralna i u svakom drugom pogledu a i zakon predvidja da nacionalne manjine imaju pravo na posetu predsednika matične zemlje“, kazao je Musliu.

Prema njegovim rečima, albanski politički lideri iz Bujanovca i Preševa će sa predsednikom Albanije razgovarati o svim problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

„Poseta je izuzetno značajna i znači da je došlo vreme da problemi Albanaca koji žive u preševskoj dolini dodju u prvi plan i za Albaniju. Da se o njima više zna“, kazao je Musliu.

Od visokih zvaničnika Albanije opštine na jugu Srbije u kojima živi albansko stanovništvo do sada je posetio albanski premijer Edi Rama u novembru 2014. godine, kada je u okviru posete Srbiji posetio i Preševo, gde se sastao sa lokalnim albanskim liderima, nakon čega se gradjanima obratio i u preševskom Domu kulture.

Opštinu Bujanovac posetio je u martu 2010. godine tadašnji potpredsednik Vlade Albanije i ministar inostranih poslova Iljir Meta, kada je zajedno sa tadašnjim predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedju Milanom Markovićem razgovarao sa lokalnim albanskim liderima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar